Obavijesti Pretražite Navigacija
Dvotjedno trajanje

U tijeku bijeli štrajk na hrvatskim sudovima: Poznato na kojim slučajevima neće raditi

Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo tzv. bijeli štrajk sudaca, koji Udruga hrvatskih sudaca (UHS) naziva mjerama upozorenja zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti o povećanju plaća i navodi da će u njima sudjelovati dvije trećine prvostupanjskih sudaca.

Tijekom bijelog štrajka koji će trajati iduća dva tjedna, do 19. svibnja, suci neće raditi u e-Spisu, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju ni, primjerice, razvod braka, istaknula je ranije predsjednica jednog od zagrebačkih ogranaka UHS-a Vesna Horvath.

Ipak, hitni predmeti rješavat će se bez odgode, ističu u sudačkoj udruzi, koja je o mjerama upozorenja odlučila na sjednici upravnog odbora 3. svibnja. Tada su najavili da će za vrijeme trajanja bijelog štrajka suci koji provode mjere upozorenja biti na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme.

No, odgodit će "sve radnje u prvostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta". Također, u tom razdoblju održavat će se sjednice vijeća u drugostupanjskim postupcima, ali se osim u hitnim predmetima neće otpremati odluke.

Pročitajte i ovo Tijana Kokić Štrajakt će i zagrebački tužitelji Sutkinja za Dnevnik Nove TV o početku bijelog štrajka: Suci koji idu u štrajk već su odgodili ročišta

UHS: Podrška 70 posto prvostupanjskih sudaca

U sudačkoj udruzi očekuju da će ih podržati 70 posto prvostupanjskih sudaca, a ističu i da imaju podršku državnih odvjetnika, koji su nedavno upozorili da materijalna prava pravosudnih dužnosnika nisu bila korigirana još od 2009.

Nakon što je UHS pozvao na "bijeli štrajk", najviša sudska instanca - Vrhovni sud - ustvrdio je da je za "nastalu neželjenu situaciju" pretežito odgovorna izvršna vlast "svojom politikom nametanja sudbenoj vlasti brojnih bitnih, a nepovoljnih uvjeta života i rada". Ističu i da je prilikom donošenja tih odluka u potpunosti bilo ignorirano mišljenje Vrhovnog suda.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, s druge strane, kazao je da su svjesni problematike plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika te istaknuo da su stoga i pokrenuli izmjene zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Pročitajte i ovo Vrhovni sud Ignoriraju ih Vrhovni sud priopćio: Za bijeli štrajk sudaca odgovorna je izvršna vlast

Ministar najavljuje povećanje plaća

Prije sjednice Vlade u četvrtak Malenica je kazao da Ministarstvo predlaže povećanje koeficijenta i osnovnice svim pravosudnim dužnosnicima te da će mjesečno povećanje plaća prvostupanjskih sudaca iznositi 513 eura.

Prijedlog ministarstva, koji ide u proceduru, povećat će koeficijent pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21, osnovnice svim pravosudnim dužnosnicima za 8 posto, uz dodavanje određenih materijalnih prava koje suci dosad nisu imali.

Ministarstvo je ranije planiralo povećanje plaća sudaca i tužitelja, prvenstveno općinskih sudaca i tužitelja u prosjeku plaćenih 1670 eura neto, kojima su se plaće trebale povećati za više od 300 eura. No, Udruga hrvatskih sudaca to smatra nedovoljnim i traži povećanje od 1300 eura, navodeći da se plaće sudaca nisu mijenjale godinama, u kojima su uvelike poskupjeli životni troškovi.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene