Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva tjedna

Započeo bijeli štrajk, sucima se pridružili i državni odvjetnici: Na sudovima samo hitni predmeti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U novom bijelom štrajku koji je započeo u ponedjeljak sucima su se pridružili i državni odvjetnici. Tako se u sljedeća dva tjedna ili do postizanja dogovora o plaćama odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima.

Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo novi bijeli štrajk sudaca, a njemu su se, za razliku od lanjskoga, pridružili i državni odvjetnici.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ranije je izvijestila da od ponedjeljka počinju s novim ciklusom mjera upozorenja, navodeći da su sudske stranke o tome obaviještene, ali i da su otvoreni za nastavak razgovora s vladom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Supruga teško ozlijeđena U teškoj nesreći kod Slavonskog Broda poginuo nekadašnji ministrov pomoćnik

Sudjelovanje u tzv. mjerama najavila je i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD), koja nije sudjelovala u prošlogodišnjem sudačkom bijelom štrajku.

Tako se u sljedeća dva tjedna, do petka 2. veljače ili do postizanja dogovora o plaćama pravosudnih dužnosnika odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan poziv Nazvala je policiju, tražila pomoć, ali ubrzo je umrla

Podatke o odzivu na mjere upozorenja udruge će iznijeti tijekom dana, a UHS je ustvrdio da očekuje i veću podršku nego u prvom ciklusu u svibnju 2023. Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koji će osim sada ponuđenog dijela materijalnih prava, u potpunosti urediti plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je po dužnosti čelnik sudbene vlasti, ustvrdio je da će tijekom mjera osigurati provođenje hitnih postupaka te poduzimanje svih radnji kako bi stranke bile što manje oštećene. To je od predsjednika najvišeg suda zatražila i Hrvatska odvjetnička komora navodeći da stranke i njihovi odvjetnici još osjećaju posljedice lanjskih mjera upozorenja i štrajka sudskih službenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Snježne radosti Hrvatska se probudila u debelim minusima, upaljen meteoalarm: Velika opasnost od hladnog vala

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je da su suci i državni odvjetnici krenuli u mjere nakon što su odbili prijedlog ministarstva i povećanje neto primanja za 700 eura, čime su preuzeli odgovornost za štrajk, ali i njegove posljedice. Ministarstvo je odbacilo i tvrdnje predsjednika Vrhovnog suda da vlada ne poštuje trodiobu vlasti, stavlja se u superiornu poziciju prema sudstvu i ponaša kao poslodavac sucima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene