Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvoreni na psihijatriji

Stravično priznanje žene prisilno hospitalizirane u psihijatrijsku ustanovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim Mental Disability Advocacy Centera i Udruge za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama razgovarao sa ženom koja je 30 godina živjela u psihijatrijskim ustanovama na zahtjev obitelji, pri čemu je jedini lijek koji je primala bio lijek za krvni tlak.

Jeste li i vi upoznati sa sličnim slučajevima? Svoje priče možete nam slati na moj.report@novatv.hr

Pročitajte i ovo Ilustracija u Mariboru Užas u susjedstvu: Maloljetnik pokraj bolnice pucao po ljudima, četiri osobe ozlijeđene Klinika za psihijatriju Zapadniji od Zapada Zagrebačka klinika iznenadila europske forenzičare: "Ovdje ljudi imaju topliji, ljudski pristup"

U Mirkovcu je tim Mental Disability Advocacy Centera i Udruge za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama razgovarao sa ženom koja je 20 godina živjela u ustanovi na zahtjev obitelji, a prethodno deset godina u Lobor-gradu, pri čemu je jedini lijek koji je primala bio lijek za krvni tlak, piše Slobodna Dalmacija.

Institut skrbnika je najčešće zlouporabljen, pokazao je izvještaj tima. Ako skrbnik traži prisilan smještaj štićenika u psihijatrijsku ustanovu, to najčešće bude provedeno bez medicinske indikacije. Uočeno je da se značajan broj osoba prisilno hospitalizira samo na zahtjev sredine.

'Liječnici u Jankomiru naveli su primjer gdje je roditelj nazvao policiju kako bi odveli njihova sina jer se ponaša psihotično. prema izvještaju, policija je mladića zatekla u parku s prijateljima i usprkos činjenici da nije pokazivao znakove neobičnog ponašanja, uhapsili su ga i doveli na liječenje. Primljen je kao pacijent na prisilnom liječenju', tvrdi se.

Intimnost je praktički potpuno neosigurana, pa su osobe prisiljene 'družiti se, opuštati, imati osobne i intimne odnose i spavati pred očima svih ostalih koji se zateknu u sobi'.

'Pacijenti u polumrak leže razodjeveni'

Nadzor je proveden u socijalnim ustanovama Lobor-grad, Mirkovec, Osijek, Vojnić, a od bolnica zagrebački Jankomir, Popovača, Ugljan i Rab. U svim bolnicama, osim u Jankomiru, zatečeni su iznimno loši higijenski i materijalni uvjeti, a najteže je stanje zatečeno na nekim odijelima Popovače, gdje u polumraku 'leži po deset pacijenata, uglavnom razodjevenih', a na odjelu 'ne postoji odgovorni liječnik'.

U ustanovama Lobor-grad, Mirkovec i Osijek konstatirano je kako se o smještenim osobama ne vodi računa nakon što im se dodijeli krevet. 'Neki od njih su stariji i vezani uz krevet, te autori izvješća nisu imali nikakvog razloga ne vjerovati osobama koje žive u ustanovi Osijek da ih se ne izvodi redovito ili često na svjež zrak, vježbanje ili bilo kakvu drugu aktivnost. Jedna osoba koja živi u ustanovi izjavila je da se na takvu uslugu može čekati i do godinu dana', stoji u izvješću kojeg su objavili Mental Disability Advocacy Center i Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama.

Nizozemski redovnik vjerojatno ubijao duševne bolesnike pedesetih godina

Analizirajući praksu prisilnog zadržavanja psihijatrijskih bolesnika, izvjestitelji su zaključili da u medicinskoj dokumentaciji najčešće 'nema dokaza o primjeni bilo kakve međunarodno priznate metode procjene rizika prije samog prihvata u bolnicu'. Ako se navodi da je osoba prisilno zadržana na liječenju jer je, na primjer, 'bila suicidalna', uz to se ne navode ni okolnosti ni opis takvog stanja. Većina ustanova ne pokazuje zakonsku obvezu da psihijatrijski vještaci koji procjenjuju ispravnost odluke o prisilnom zadržavanju osobe na liječenju ne smiju biti iz iste bolnice u kojoj je oboljeli prisilno smješten, pa autori izvješća cijelu proceduru supervizije nazivaju kozmetičkom. Oboljelima često nije dodijeljen odvjetnik s kojim se mogu konzultirati o svojim pravima, a ako jest, onda ga često ne upoznaju prije održavanja ročišta ili se s njim samo nakratko sastanu.

U sve četiri nadzirane psihijatrijske bolnice, tim za monitoring susreo se s osobama koje nisu bile svjesne da imaju bilo kakva prava, a to znači da ne znaju kako imaju pravo biti upoznate s razlozima zadržavanja, pravo na osporavanje odluke, pravo na žalbu na odluku o prisilnom liječenju i pravo na odvjetnika, stoji u izvješću.

U Popovači je, primjerice, zatečen pacijent koji je prema medicinskoj dokumentaciji, vezan svaki dan u trajanju od jednog do 12 sati, bez pauze, tijekom tri ili četiri godine, pa su mu mišići atrofirali. Obrasci o primjeni prisile rijetko su popunjeni u skladu s propisima, pa se ne može utvrditi tko je i na temelju čega odredio primjenu sile. Jedan je pacijent izvjestiteljima opisao da svaka osoba koja napusti ustanovu bez dozvole za kaznu bude vezana remenjem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene