447365
447365
447365
447365
447365

Stranka Pametno: Rasterećenjem poduzetništva do gospodarskog rasta

  • , 21.08.2016., 20:55
  • Autor:
  • komentara

Stranka Pametno predstavila je u nedjelju u Puli stranački program za predstojeće parlamentarne izbore, u kojemu najveći naglasak stavlja na rasterećenje poduzetništva rezanjem birokracije i smanjenjem parafiskalnih nameta.

 
 
 
 
Ivica Puljak (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Ivica Puljak (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

"S ciljem poticanja gospodarstva i stimuliranja poduzetničkog duha, Pametno planira rasteretiti poduzetništvo birokratskih prepreka te dijela poreznih i parafiskalnih obveza, i to za barem milijardu kuna godišnje, što bi značilo milijardu kuna više za ulaganje u razvoj tvrtki i nova zapošljavanja, a građanima za povećanje kvalitete života", kazao je tajnik stranke Ivica Puljak na predstavljanju programa i kandidata stranke u 8. izbornoj jedinici.

Prvi na listi u 8. izbornoj jedinici Saša Zelenika podsjetio je da Hrvatska ne stoji najbolje na globalnim ljestvicama konkurentnosti. Napredovanje na tim ljestvicama je dostižno ako se država koncentrira na povećanje slobode poslovanja - rezanjem nepotrebnih birokratskih procedura i administrativnih troškova za barem 30 posto izmjerenog troška, primjenom 'Standard Cost Model' metodologije, poručio je Zelenika.

Upozorio je da je Hrvatska, u trenutku ulaska u EU, bila najstrože regulirana članica u slobodi poslovanja i regulaciji tržišta, a "jaka regulacija s mnogo prepreka tržištu otežava život poduzetnika, pogoduje nekima, a dovela je do viših cijena roba i usluga".

Stranka Pametno, kako je najavio, planira osnivanjem Vladinog ureda za pametnu regulativu i portala Stop birokraciji, ukinuti ili pojednostaviti procedure koje najviše smetaju poduzetnicima, čime bi se, smatraju, uklonile brojne prepreke poslovanju i poduzetništvu.

"Usmjerenjem na potpunu digitalizaciju javnih usluga, funkcionalnu povezanost administrativnih tijela, uklanjanje suvišnih državnih kontrola i uopće smanjenje novčanog troška poslovanja, ali i uređenjem pravosudnog sustava te razvojem gospodarstva na principu pametnih specijalizacija, stvorit će se uvjeti za lakši i jeftiniji ulazak u poduzetništvo, lakši razvoj novih poduzeća i jačanje konkurencije na domaćem, unutarnjem europskom i vanjskom tržištu", rekao je Zelenika.

Sve to pridonijelo bi srednjoročnom rastu BDP-a za barem dva postotna boda godišnje, ocjenjuju u stranci Pametno.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se