Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nisu lakovjerni'

Stožer: UN ne traži ćirilicu u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Tomislav Josić izjavio je u četvrtak da Ujedinjeni narodi (UN) ne traže ćirilicu na zgradama u Vukovaru nego, kao i Stožer, provedbu hrvatskih zakona i Ustava, te je ocijenio da su članovi UN-ova odbora krivo informirani o stanju u Vukovaru za što odgovornost pripisuje udrugama poput Documente ili one Zorana Pusića.

"Nije UN tako lakovjeran. Unatoč opskurnih hajki raznih Teršelićki, Pusića, Kosorica i REKOM-a, UN nije tražio ćirilicu u Vukovaru, nego poštivanje Ustava u slučaju čirilice", kazao je Josić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promijenjen statut grada Šef vukovarskog SDSS-a nakon ukidanja ćirilice: "Pogažen je minimum ljudskih prava. Ovo je ogroman korak unazad" Slika nije dostupna Šest točaka Vukovarski stožer objavio priopćenje: Ovo su nametnute neistine vezane uz referendum!

"Sramotno je što DORH ne ispituje kako Vesna Pusić državnim novcem izravno financira brata Zorana Pusića, da bi on, Documenta i ostali paraziti pseudocivilne scene blatili Hrvatsku pred međunardonim intitucijama," rekao je i zatražio objavljivanje izvješća koja su te udruge slale UN-u.

'Lekcije nam ne mogu dijeliti zemlje koje ne mogu sačuvati 10 ćiriličnih tabli'

Josić je također izrazio nadu kako će nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj doći do promjene vlasti, a novi saziv Hrvatskog sabora donijeti odluku o Vukovaru kao mjestu posebnoga pijeteta čime bi, rekao je, "priča o ćirilici u Vukovaru bila završena".

Odbor Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvao je početkom travnja Hrvatsku da nacionalnim manjinama osigura pravo na upotrebu vlastitog jezika, osobito na ćirilično pismo, te traži od Hrvatske da poduzme "dodatne mjere" radi promoviranja međunacionalne tolerancije i "osiguranja pune primjene prava na upotrebu manjinskih jezika i pisama u skladu s ustavnim okvirom, a s posebnim naglaskom na upotrebu ćiriličnog pisma u Vukovaru i općinama na koje se to odnosi". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene