Obavijesti Video Pretražite Navigacija
promjena vremena

Stiže anticiklona iz Afrike, evo što donosi: "Jedan dio Hrvatske već je zabilježio ekstremnu temperaturu"

Aktualno Galerija Snijeg - 1 Snijeg - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Snijeg - 2 Snijeg - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Sunčano vrijeme - 1 Sunčano vrijeme - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Sunčano vrijeme - 2 Galerija 1/4 >>
Dodatni udar poljoprivrednicima mogle bi donijeti i ekstremno visoke temperature. Već idući tjedan u Hrvatskoj će biti gotovo proljetno vrijeme. Stiže anticiklona iz Afrike, a meteorolozi kažu da će temperature rasti i do 17 stupnjeva.

Zimske jakne, kapu i šal od idućeg tjedna pa idućih 10-ak dana možemo zaboraviti. Stiže anticiklona koja nam donosi proljetnu temperaturu.

"Riječ je o anticikloni koja sadrži visoki tlak zraka. U unutrašnjosti će u prvom dijelu tjedna biti negativne temperature. Međutim, u drugom očekujemo toplije, u središnjim istočnim predjelima ponovno bi moglo biti više od 16, 17 stupnjeva", rekao je meteorolog Nove TV Ivan Čačić.

Ovaj mjesec Slavonija je već bilježila ekstremno visoku temperaturu - 18 stupnjeva. Da je to nezapamćeno, jasno je i laicima, objašnjava umirovljeni brijač Bartol Bačić iz Đakova, koji već pola stoljeća svaki dan vodi vlastitu meteorološku evidenciju.

"Malo je čudno, ali bilo je, ne možda toliko. Sad sam ja listao zadnjih godina, ovo je sad baš dosta.

Pročitajte i ovo Europski izbori - 4 urnebesni odgovori Koliko građani znaju o izborima 9. lipnja? "On se fino uhljebio u Europskom parlamentu" Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Bilo je i prije, samo što nije možda turbulencija s temperaturom gore-dolje. Velika oscilacija, stvarno je ovaj mjesec nezabilježeno", komentirao je za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Trudnica - 3 Poznato stanje bebe Liječnik o smrti mlade rodilje na Svetom Duhu: "To je jedan od vodećih uzroka smrti tijekom porođaja"

U svojoj evidenciji i sam primjećuje mijenjanje klime. "Nemamo više ni prave zime, ni pravoga ljeta", dodao je.

Slavonci naviknuti na niske temperature sjećaju se i posljednjih ekstremnih minusa od prije 10-ak godina, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Temperaturne razlike od 20 stupnjeva najviše osjete kronični bolesnici.

"S obzirom na moje godine na kostima, onda imate osjećaj da bole malo zglobovi", rekla je Ružica iz Osijeka.

"Najviše na tlak djeluje", dodao je Ilija iz Osijeka, dok je Dušan rekao: "Dođe mi sin iz Londona i umjesto da se veselimo, mi se začas zakačimo i kasnije ja vidim da je uzrok promjena vremena."

Pročitajte i ovo Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Poskupljenje goriva Što nam slijedi ako se ostvari crni scenarij i dođe do prekida transporta nafte: "Cjenovni udar već je u Hrvatskoj"

Zašto nagla promjena vremena toliko utječe na zdravlje?

"Atmosferske prilike, temperatura, tlak, vlaga u zraku. Važno je reći da pacijenti moraju uzimati svoju terapiju", odgovorila je dr. Aleksandra Macanić iz ZZHM-a Osječko-baranjske županije.

Doskočiti joj prije nego što zatreba kako bismo se prilagodili prirodnim ekstremima sa što manje tegoba.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene