Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevrijeme na Jadranu

FOTOGALERIJA Oluja zahvatila krajeve uz Jadran: Jako jugo stvaralo probleme, pogledajte nevjerojatne prizore iz Dalmacije

Aktualno Galerija Valovi u mjestu Povile Valovi u mjestu Povile Foto: Damir Skomrlj / CROPIX/Cropix Visoki valovi na zadarskoj rivi Visoki valovi na zadarskoj rivi Foto: Jure Miskovic / CROPIX/Cropix Jugo diže visoke valove Jugo diže visoke valove Foto: Damir Skomrlj / CROPIX/Cropix Visoki valovi i turisti na zadarskoj rivi Visoki valovi i turisti na zadarskoj rivi Foto: Jure Miskovic / CROPIX/Cropix +7 Jugo diže visoke valove Galerija 1/12 >>
Nevrijeme najavljeno za ponedjeljak u cijeloj zemlji najprije je stiglo u Istru, uz jaki vjetar i kišu te pad temperature na 20 stupnjeva, dok se kod Rovinja pojavila velika pijavica.

Nevrijeme je stiglo u Istru u ponedjeljak prijepodne. U Umagu je izmjeren pad temperature zraka s 28 na 20 stupnjeva, dok se kod Rovinja pojavila velika pijavica, navodi istarski meteorološki portal Istramet.

"Žestoko je na moru jugozapadne Istre i ide prema obali!" javio je Istramet. "Uf, kakvo nevrijeme", dodaju u objavama na društvenim mrežama. Navode kako je u dva sata nebo proparalo čak 10.000 munja

Kod Rovinja se pojavila ogromna pijavica, a jak kišni val zabilježen je od Poreča do Umaga. U regiji je ponegdje palo preko 100 mm kiše, a portal javlja o brutalnom potopu dijela zapadne Istre.  

  Pročitajte i ovo Ilustracija Vladina odluka Novo poskupljenje građanima neće dobro sjesti: Pogledajte koliko rastu cijene goriva

Snažan vjetar rušio je stabla u Umagu, a centar 112 zaprimio je pozive i o poplavljenom podrumu kuće na području Poreča, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. 

Pročitajte i ovo Eksplozija u Dugom Selu, ilustracija - 2 EKSPLOZIJA U PRIZEMLJU KUĆE Policija se oglasila o detaljima užasa u Dugom Selu: Namjerno aktivirao bombu, htio je ubiti čak troje ljudi  

Očekivano pogoršanje vremena uz pojavu opasnih meteoroloških prilika počelo je razvojem jače naoblake, a kulminiralo je oko podneva. Dojava o nastalim materijalnim štetama zasad nema.

Oborinski sustav premješta se prema unutrašnjosti, a istodobno kišni val uz prolazno izražen downburst (meteorološki fenomen kad se "nebo spoji sa zemljom") zabilježen je na potezu od Poreča do Umaga, gdje je palo do 25 mililitara kiše.

Najavljena promjena vremena, uz nagli pad temperature, jak vjetar i kišu, stigla je i do Poreča.
 

Pada kiša i grmi, puše i jugo 20 kilometara na sat, a na radarskoj slici vidi se da je nevrijeme zahvatilo zapadnu obalu Istre i sjeverni Jadran. Oborinski sustav premješta se prema unutrašnjosti, prenosi Glas Istre

U nastavku dana bit će slično vrijeme, a uslijed približavanja ciklonalnog centra glavnina nestabilnosti tek se očekuje, javljaju iz Istrameta.

DHMZ: "Budite na oprezu!"

DHMZ upozorava na olujne udare juga i krhotine koje lete nošene jakim vjetrom. Lokalno su mogući grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša uz velike količine oborina.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Predvidio sudbinu VIDEO Pojavio se šokantan intervju s Prigožinom, spominje avion koji će se raspasti u zraku: "Bolje da me ubijete"

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, izvijestio je DHMZ.

Vatrogasci imali više od 30 intervencija zbog jake kiše

Više od trideset intervencija, uglavnom zbog ispumpavanja vode nakon nevremena, imali su vatrogasci tijekom ponedjeljka prijepodne na području Umaga i Poreča, no veće štete nisu zabilježene i nitko nije stradao, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Pročitajte i ovo Morski pas losos na obali rijeke Salmon Slučaj iz Idaha Mještani u šoku: Naišli na morskog psa na obali rijeke, a nigdje nema izlaza na more

"Intervencija vatrogasaca bilo je podosta, no uglavnom se radilo o ispumpavanju vode i uklanjanju grana s prometnica. Na nekim dionicama na području Umaga, Buja, Novigrada i Poreča došlo je do sitnih odrona, ali oni nisu bili tolikih razmjera da bi bio obustavljen promet", rekao je Kozlevac.

Novo grmljavinsko nevrijeme premješta se prema sjeveru

Na moru južno od Pule formira se novo grmljavinsko nevrijeme koje će se slijedećih sati premještati prema sjeveru uglavnom preko središnje i istočne Istre, a zahvatit će i dio Kvarnera, upozoravaju u ponedjeljak popodne iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Nešto kasnije izdali su i upozorenje za Dalmaciju: "Na moru južnije od Hvara nekoliko je centara olujnog nevremena koje će se u južnoj struji premještati najprije prema Splitu, a poslije na području od Splita prema Dubrovniku i prema unutrašnjosti Dalmacije."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene