Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O presudi generalima

SAD: Prihvaćamo presudu generalima, nismo imali ništa s tim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države primile su na znanje i prihvaćaju presudu Haaškog suda (ICTY) protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, ali nisu igrale nikakvu ulogu u njihovim predmetima, izjavila je u petak glasnogovornica State Departmenta.

Na pitanje smatra li da će presuda učiniti složenijom pomirbu Hrvatske, Srbije, Kosova i Balkana općenito, glasnogovornica Victoria Nuland je kazala kako svi trebaju poduprijeti postupke pred ICTY-em i njihove ishode.

"Kada smo stvarali ICTY kao međunarodna zajednica i kao transatlantska zajednica, svi smo ga poduprli. To je postavljeno tako da se te optužbe mogu iznijeti pred sudom na način koji je otvoren i transparentan. Dakle, na svima nama je da podupremo taj proces i podržimo rezultate", rekla je Nuland.

Pročitajte i ovo Migranti, ilustracija (Foto: AFP) Izvješće State Departmenta Još jedna pljuska Hrvatskoj: Ne ispunjavamo ni minimalne standarde u suzbijanju trgovine ljudima Kriza na Haitiju (Foto: AFP) Pucnjevi na stražnjem ulazu Pucnjevi blizu američkog veleposlanstva na Haitiju - State Department

>> 'Vrlo sam iznenađena Gotovininom presudom, jasno je da je trebao biti osuđen!'

Dodala je kako želi iskoristiti priliku da razjasni neke zablude na Balkanu. "Dopustite mi samo reći da Sjedinjene Države nisu igrale nikakvu ulogu u predmetima Gotovine i Markača. Nismo dali nikakva izvješća niti u ime tužiteljstva ili obrane, i mi nemamo nikakav poseban komentar o bilo kojem pitanju u ovom slučaju, ali mi poštujemo ICTY i poštujemo njegove odluke", istaknula je glasnogovornica.

Žalbeno vijeće Haaškog suda u petak je poništilo prvostupanjsku presudu, donijelo oslobađajuće presude i naložilo trenutno puštanje iz pritvora generala Gotovine i Markača, koji su istoga dana vladinim zrakoplovom stigli u Hrvatsku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene