Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stanarima Kupske ulice onemogućen ulaz na konferenciju HEP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kupskoj ulici u Zagrebu, gdje se urušila jednokatnica i nekoliko desetaka metara kolnika, nasipava se građevinska jama kako bi se povećala stabilnost postojećeg stanja, dok uzrok urušavanja analiziraju najrelevantniji stručnjaci iz Hrvatske predvođeni Institutom građevinarstva Hrvatske.

Tako je izvijestio direktor 'Tehnike' d.d., tvrtke izvođača radova, Filip Filipec na konferenciji za novinare u Hrvatskoj elektroprivredi, za koju 'Tehnika' gradi novu poslovnu zgradu.

Pročitajte i ovo Za dvojicom radnika na gradilištu još se traga Teška nesreća Srušio se zid na gradilištu trgovačkog centra u susjedstvu i poklopio radnike: Ima poginulih i nestalih Slika nije dostupna 'Kupska ulica urušila se zbog radova na HEP-ovom gradilištu'

Također je naglasio kako je stanje na gradilištu stabilizirano te da nema opasnosti od rušenja dizalica jer su one na posebnim stupovima. 

'Sanacija stabilnosti krana izvodi se u skladu sa zahtjevima i nalazom državne inspekcije', rekao je.

Ugovor HEP-a i Tehnike o građenju nove poslovne zgrade potpisan je krajem 2006. Izvedbeni projekt zaštite građevinske jame projektirala je tvrtka Conex, koja je i izvođač radova na zaštiti jame. Nadzor izvodi tvrtka Interkonzalting, a reviziju projekta provodi zagrebački Građevinski fakultet. 

Geomehanički elaborat je izvela tvrtka 'Prizma', no nitko od njenih predstavnika nije bio nazočan konferenciji za novinare u HEP-u. 

>> Kupska ulica urušila se zbog radova na HEP-ovom gradilištu

>> Urušile se obiteljske kuće u centru Zagreba

Pred zgradom HEP-a okupili su se i stanari Kupske ulice, želeći prisustvovati konferenciji za novinare, no to im nije bilo omogućeno, već je odlučeno da konferenciji prisustvuje tek jedan njihov predstavnik, Antun Kumer.

Njega je najviše zanimalo hoće li stanari uskoro moći doći do svojih nužnih stvari kako bi mogli što lakše prevladati nastalu situaciju i kada će se moći vratiti kući budući da je teren još uvijek pod policijskom blokadom.

Filipec mu je odgovorio kako će za sanaciju biti potrebno određeno vrijeme, 10-ak dana, pa je bolje da zasad prespavaju u privremenom smještaju navodeći kako bi bilo dobro da im policija omogući da dođu do osobnih stvari.

Na novinarski upit o naknadi štete stanarima, Filipec je odgovorio kako će i pitanje štete sigurno doći na red, ali da je sada najvažnije da su stanari i kuće sigurni.

'Nažalost, još uvijek možemo govoriti o posljedicama, ali ne i o uzrocima', rekao je gradonačelnik Milan Bandić, nakon hitno sazvane sjednice zagrebačkog Gradskog poglavarstva, te izvijestio kako je danas dva puta bio u Kupskoj ulici gdje se šljunkom sanira jama.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar rekao je kako je 61 osoba iz Kupske ulice sinoć smještena u hostel u Remetincu gdje im je osigurana hrana i higijenske potrepštine, dok su stanari Plitvičke ulice, koji su noćas trebali biti preventivno evakuirani, smještaj našli kod rodbine i prijatelja.

'Bude li trebalo, možemo ih smjestiti u Grad mladih Granešina', rekao je Bandić odgovarajući na komentare kako stanari nisu zadovoljni smještajem.

Na upit o tome je li se znalo da su se stanari žalili i ranije na
probleme na gradilištu gdje se pojavila voda, Bandić je rekao kako nije bio informiran o nikakvim problemima osim da na gradilištu ima vode, ali to, kaže, i nije novost jer Zagreb leži na podzemnim vodama.

Komentirajući zahtjev oporbenih gradskih zastupnika da predsjednica Gradske skupštine sazove izvanrednu skupštinsku sjednicu, Bandić je rekao kako za to nema potrebe jer u Zagrebu ni nema izvanrednog stanja. 

Poglavarstvo je danas imalo svoju izvanrednu sjednicu, a o uzrocima nesreće i stupnju sanacije Gradska skupština bit će izviještena na redovitoj sjednici 11. listopada, naveo je gradonačelnik.

O urušavanju ulice i kuća oglasilo se i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. 

U njihovom priopćenju stoji da je građevinska inspekcija došla do saznanja da najnovije geodetske snimke krana (dizalice) pokazuju da je kran trenutno stabilan i da se ne miče.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene