Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad ne pali referendum..

SSN želi na Ustavnom sudu usporiti ulazak Hrvatske u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka slovenskog naroda iz Maribora, koja prikuplja potpise za sazivanje referenduma o članstvu Hrvatske u NATO-u, zatražila je danas od Ustavnog suda pokretanje postupka za ispitivanje zakona o narodnoj inicijativi koji regulira način sazivanja i održavanja referenduma.

Stranka traži da se ispita ustavnost više članaka tog zakona. U slučaju da se zahtjev SSN-a usvoji, Slovenija ne bi mogla predati ratifikacijski instrument za članstvo Hrvatske SAD-u kao depozitaru Atlantske povelje sve do konačnog pravorijeka Ustavnog suda o tom zahtjevu.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

Ovu vijest danas popodne objavio je Slovenski radio, a prenijela i Slovenska televizija na svojim teletekst i internet stranicama.

>> Trebamo uvjeriti Europu da se Hrvatska mora povući s okupiranih slovenskih teritorija

Slovenski radio navodi da stranka SSN na spomenuti način želi dodatno zakomplicirati završetak postupka ratifikacije hrvatskog protokola u Sloveniji jer je shvatila da neće do 26. ožujka, u predviđenom 35-dnevnom roku, prikupiti potrebnih 40.000 potpisanih zahtjeva za raspisivanje referenduma.

Ustavni suci o tome će odlučivati idućih dana

Primitak zahtjeva za pokretanje ustavnosti zakona o narodnoj inicijativi potvrdila je glavna tajnica slovenskog Ustavnog suda Jadranka Sovdat, rekavši da Sud najprije treba utvrditi ima li spomenuta stranka pravni interes za ispitivanje ustavnosti tog zakona.

O tome će ustavni suci odlučivati sljedećih dana, a ako utvrde da taj interes postoji, moglo bi doći do situacije u kojoj bi ratifikacija hrvatskog pristupnog protokola mogla dodatno kasniti, potvrdila je Sovdat.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene