Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnice Kamenskog u štrajku

'Srce mi se kida kad moram dijete moliti novac za gablec'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnice Kamenskog već šesti dan štrajkaju glađu zbog toga što plaće nisu dobile još od svibnja.

Kamensko je tvrtka u privatnom vlasništvu, ima 430 zaposlenih koji pet mjeseci ne primaju plaću, a rade normalno. Ministar gospodarstva krojačice je pozvao da prekinu štrajk glađu. No one su ustrajne.

Pročitajte i ovo Parlamentarni dijalog Večeras od 19 sati Hoće li doći do političkog dijaloga? Glasajte u Dnevniku Nove TV Predstavljena nova Vlada u Saboru "Ista lica na vlasti" Je li HDZ pojeo Domovinski pokret? "DP u program Vlade nije uspio ubaciti niti jedan zarez"

Radnice od kiše štiti šator koji su dobile od Crvenog Križa. Nije ih posjetio nitko osim rodbine. Neke je glad srušila pa su završile na hitnoj pomoći. One koje se još drže na nogama, ne odustaju. Od premijerke traže pomoć. 'Kako bi njoj bilo da plaću nije dobila tako dugo koliko mi nismo dobili', pita se jedna od radnica. 'Srce mi se kida kad ja svoje dijete moram moliti za novac za gablec i prijevoz', očajna je druga.

One koje ne štrajkaju glađu svojim kolegicama nose sokove i vitamine da prežive gladovanje. Uprava tvrtke Kamensko svojim radnicima skoro 2 godine nije uplaćivala doprinose. Njezin direktor se nije odazivao na telefonske pozive. Kamensko je državi dužno oko 30 milijuna kuna za doprinose. Istovremeno država je u 4 godine, kroz poticaje, toj privatnoj tvrtki dala 7 milijuna kuna. Radnici su tražili stečaj ali Sud još nije odlučio hoće li ga biti.

'Šaljemo poruku da bi trebalo u svakom slučaju prestati sa ovakvom akcijom, naročito sa štrajkom glađu. Naravno da ne odobravamo činjenicu da netko radi a ne prima plaću ali to se treba reagirati na vrijeme', rekao je ministar Đuro Popijač.

>> 'Godinama smo za njih odvajali, a sad kada nama treba, odbili su nas'

Država je blokirala račun tvrtke 2009., pa su plaće do svibnja radnicama isplaćivane na crno preko sestrinske tvrtke. Već 4 mjeseca nisu dobile ni lipe.

'Svaki dan idem kod direktora i pitam kad će biti plaća, on mi kaže začepi usta', pojasnila je jedna radnica.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene