Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Srbija politički mobingira Hrvatsku: "Ovo je predstava, šira rusko-srpska igranka"

Aktualno Galerija Persona non grata - 1 Persona non grata - 1 Foto: DNEVNIK.hr Persona non grata - 2 Persona non grata - 2 Foto: DNEVNIK.hr Persona non grata - 3 Persona non grata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Persona non grata - 4 Persona non grata - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Persona non grata - 5 Galerija 1/9 >>
Nakon što je Srbija bez službenog objašnjenja protjerala iz Beograda hrvatskog diplomata, nije se dugo čekalo na hrvatski odgovor. Sve je analizirala reporterka, komentatorica i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Srbija je protjerala hrvatskog diplomata, proglasila ga je personom non grata, a onda je Hrvatska uzvratila istom mjerom. Srbija od Hrvatske traži dokaze što je to učinio njihov diplomat. Reciprocitet, kažu, ne može biti razlog.

S obzirom na to da su u Srbiji izbori za manje od mjesec dana, nisu rijetki oni koji smatraju kako je sve što se događa u službi unutarnjopolitičkih obračuna.

Što na sve kaže Milanović?

Geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila podsjetio je da su narativi o Hrvatskoj koja baš nije prijateljska sa Srbijom ugrađeni u javni prostor Srbije i sad se to iskorištava.

Da će zbog izbora doći do problema, u razgovoru za Dnevnik Nove TV još prije dva tjedna dao je naslutiti i šef SOA-e Daniel Markić.

Što o svemu misli predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović još nije javno obznanio, kao ni SDSS, ali poručuju da ih situacija zabrinjava.

Više detalja pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sabine Tandare Knezović.

Aktualnu situaciju komentirala je reporterka, komentatorica i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

"U svakom slučaju jest srpska unutarnja politička predstava nepunih mjesec dana prije izbora, ali ja bih rekla da je ovo šira rusko-srpska igranka, nazovimo to tako, jer se Srbija zapravo definirala, koliko god je Europska unija pokušava vući prema sebi", kazala je Petrović. 

Srbija se dokazuje Rusiji

Uvjerena je da je riječ o široj priči kojom Srbija Rusiji pokazuje da "ratuje" s EU-om i NATO-om: ''Naravno, ovakav spektakl se zasad ne usude napraviti nekoj jačoj zapadnoj zemlji jer Vučić tu ipak nekako pokušava levitirati te stvarati privid i prozapadnog političara."

''Hrvatska je za to idealna i zbog susjedskih odnosa i naše prošlosti te narativa koji je spominjao i Cvrtila. Taj narativ se u srpskom društvu proširio poput karcinoma i glavna je platforma za ovakve stvari", kazala je.

Pročitajte i ovo Smanjiti gubitak najvažnija zadaća - 1 Cijena opstanka Hrvatska posjeduje ogromno blago zbog kojega će se uskoro voditi ratovi: Sada ima plan kako ga sačuvati, je li dovoljan?

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Tilburgu Pobjegla zelena mamba: "Izuzetno je otrovna, ostanite u kućama"

Dodala je da je hrvatska služba sve pratila i ovo za njih nije neuobičajeno što se vidjelo i u ranijem Markićevu razgovoru za Dnevnik Nove TV.

''Nije uobičajeno da se ovako nešto događa", upozorila je Petrović i objasnila: ''Obično se zna koji su komunikacijski kanali kojim zemlja primateljica obavještava drugu zemlju i ta osoba obično zemlju napusti sama. Ovo doista jest predstava i prvi put se ovo dogodilo."

Ostale detalje analize pogledajte u prilogu na vrhu teksta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene