441081
441081
441081
441081
441081

Srbija opozvala šefa misije pri EU-u zbog izložbe o Stepincu

  • , 22.06.2016., 09:25
  • Autor:
  • komentara

Vlada Srbije opozvala je šefa stalne Misije Srbije pri Europskoj uniji u Bruxellesu veleposlanika Duška Lopandića zbog propusta vezanih uz izložbu o Stepincu, objavljeno je u srijedu u Beogradu.

 
 
 
 
Alojzije Stepinac (Foto: dnevnik.hr) - 2
Alojzije Stepinac (Foto: dnevnik.hr) - 2

Veleposlanik Duško Lopandić opozvan je zbog propusta u vezi izložbe o Alojziju Stepincu u Europskom parlamentu koju je organizirala hrvatska eurozastupnica Marijana Petir s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Radnom skupinom Europske pučke stranke za međukulturalni i religijski dijalog.

Srbija je 15. lipnja uputila oštar prosvjed zbog izložbe "Hrvatski svetac kardinal Stepinac" u Europskom parlamentu, a prosvjedna pisma upućena su predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Shultzu, predsjedavajućem Odbora za vanjske poslove Elmaru Brocku i EPP-u. O prosvjedu su obaviješteni izvjestitelj za Srbiju i zastupnici u EP-u, a šef srbijanske misije pri EU-u u Bruxellesu Duško Lopandić je "dobio instrukcije da oštro reagira".

Kako je medijima potvrđeno u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova, mjesto šefa misije u Bruxellesu preuzet će dosadašnja veleposlanica Srbije u Italiji Ana Hrustanović.

Odlukom srbijanske vlade, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, smijenjen je i veleposlanik Srbije u Nigeriji Jovan Marić, objavila je Radio-televizija srbije.

Pojedini beogradski mediji su prethodnih dana objavili nekoliko tekstova o Marićevom ponašanju u Nigeriji, neprimjerenom diplomatskim dužnostima i obvezama.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se