Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Važnije je dobro crkve od dobara'

POVRAT CRKVENE IMOVINE 'Ugrubo radi se o oko 70 milijuna eura'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa će najvjerojatnije datum u 2018. oglasiti kao datum kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca, ako sve bude teklo u redu.

Mješovita hrvatsko-srpska komisija će uskoro početi raditi i to najvjerojatnije po metodologiji da će srpska strana postavljati pitanja hrvatskoj strani, a hrvatska strana će davati odgovore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Simbol Biskup Košić pozvao SPC da odustane o neargumentiranih zahtjeva o Stepincu Slika nije dostupna Vučić: 'Srbija ima nedvojbeno negativno stajalište o proglašenju Stepinca svetim'

Riječ je manje više o svim pitanjima koja su već obrađene u kauzi koja je gotova, Mandat komisije je godinu dana i što god komisija odluči, on će biti kanoniziran, što je normalno.

Komisija nema pravo ulaziti u svetačku kauzu katoličke crkve niti ima pravo ulaziti u misterij vjere. Sad je suvišno govoriti je li to bila dobra odluka koju je papa donio ili ne. Možda je, možda nije. Srbija je to digla na prvorazredni stupanj političkog problema. Nije trebala.

Papa vrlo dobro zna da je kardinal Stepinac umro za insignie koje on danas nosi, da je umro za ruho koje on danas nosi i da je on uz ostalo i uteg zle savjesti i mnogih ljudi u Hrvatskoj.

Premijer Tihomir Orešković s papom je razgovarao i o povratu crkvene imovine. Načelno, riječ je o crkvenoj imovini koja je oduzeta crkvi nakon Drugog svjetskog rata, o nekretninama i poljoprivrednim zemljištima i crkva tu tagira vrijedne nekretnine i poljoprivredna zemljišta.

Nikad nije napravljena totalna i točna procjena vrijednosti te crkvene imovine, ali ugrubo radi se o oko 70 milijuna eura koje država ne može crkvi vratiti ovoga trenutku, ni još dugo neće moći vratiti po ugovorima. To se permanentno povlači u razgovorima između crkve i države , svih prošlih godina od sklapanja ugovora.

Ali kada govorimo o crkvenoj imovini i o povratu crkvene imovine, papa Benedikt u svojoj knjizi 'Sol zemlje', citira prethodnika papu Pia X i njegov razgovor s francuskim vladarom Napoleonom koji na dvostruku Napoleonovu ponudu kaže – važnije mi je dobro crkve od crkvenih dobara. Znači, važnija m je vjera i evanđelje od materijalnih dobara. Voljeli bi da to budu razdjelnici u daljnjem razgovoru između crkve i države oko imovine
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene