Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RJEŠENJE SE NE NAZIRE

Zavjet šutnje u splitskom škveru, a problema nebrojeno: Plaća kasni, brodovi na čekanju, dio tvrtki-kćeri u blokadi...

Aktualno Galerija Tvrtke splitskog škvera u blokadi - 4 Tvrtke splitskog škvera u blokadi - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tvrtke splitskog škvera u blokadi - 1 Tvrtke splitskog škvera u blokadi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tvrtke splitskog škvera u blokadi - 2 Tvrtke splitskog škvera u blokadi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tvrtke splitskog škvera u blokadi - 3 Tvrtke splitskog škvera u blokadi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Tvrtke splitskog škvera u blokadi - 5 Galerija 1/6 >>
Novi-stari problemi u Brodosplitu, o čemu smo i ranije izvještavali. Dio tvrtki kćeri splitskog škvera je u blokadi, dok se za dio njih traži stečaj. Radnici su sve zabrinutiji.

Kod radnika splitskog škvera zabrinutost. Svi radnici govore da je stanje u škveru katastrofa. Neki rade skraćeno, a neki punu smjenu. Situacija je neizvjesna. Plaću za osmi mjesec su dobili prvog listopada.

Pročitajte i ovo Radovi u Splitu - 1 Nisu oduševljeni Split je odlučio da će ovoga ljeta dopustiti radove na određenim lokacijama u gradu: Građani negoduju Autobus Prometa u Splitu Najgora opcija za građane Splitski Promet upozorio gradove i općine: "Ukinut ćemo autobusne linije"

Zbog straha, pred kameru, radnik s kojim je razgovarao novinar Dnevnika Nove TV Mario Jurič, ne želi. Nad glavom puno upitnika i zbog podatka o ovisnim društvima društva Brodosplit d.d., prema kojemu je u blokadi 25 društava.

Škver ima posla i dalje i s Trgovačkim sudom u Splitu, koji je primio prijedlog FINA-e za otvaranje stečajnog postupka nad deset trgovačkih društava škvera. Broj tvrtki za koje je otvoren postupak jednak je onome iz srpnja.

A država s Brodosplitom i dalje surađuje. Još 2014. naručila je pet brodova za Obalnu stražu. Isporučen je tek jedan, predstavljen kao prototip. Pa u maniri dobre poslovne suradnje država planira čak peti aneks ugovora sa škverom kako bi dobila sve brodove.

"Došlo je do promjene cijena u sirovini i u troškovima gradnje. Mora se ići na ponovnu odluku Vlade s obzirom da je riječ o višegodišnjem financiranju i na taj način se zatvara kompletan proces do rujna, lipnja 2023. Suradnja nije ugrožena, mi imamo novac osiguran, ali očekujem nakon sjednice Vlade da potpišemo peti aneks ugovora“, kazao je ministar Mario Banožić prije nekoliko dana.

A već ranije, isti ministar je najavio da će projekt poskupjeti.

"Skuplji će biti do deset posto sukladno pozitivnim zakonskim procesima koje su u tom momentu imali. To je obveza koja proizlazi iz četvrtog aneksa ugovora potpisanog u ožujku 2020“.

O svemu ovome u splitskom škveru vlada zavjet šutnje. Još prošlog tjedna poslali smo im upit o tvrtkama nad kojima je otvoren stečaj, mogućim otkazima, te o procesu gradnje brodova i novcu koji su do sada dobili. Nisu odgovorili ni na jedno pitanje. Situaciju u škveru odbio je komentirati i sindikat metalaca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene