Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Atraktivan program

Škola uvela novi smjer, potražnja je velika i još će rasti: Posao neće dugo tražiti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Prirodoslovna škola Split jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih srednjih škola u Splitu. S nestrpljenjem očekuje sve prvaše, a posebno one koji su spremni odabrati novi smjer.

U Prirodoslovnoj školi Split uveden je novi smjer koji će učenici moći upisati od iduće školske godine – meteorološki tehničar, a predviđen je upis 24 prvaša u novoj školskoj godini. Nastavni predmeti koji će se bodovati pri upisu jesu hrvatski jezik, strani jezik, matematika, biologija, fizika i geografija.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji postoji velika potražnja za ovim zanimanjem, što je potvrdio i ravnatelj Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Ivan Güttler. Razlog tome je velik broj otoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji pa je ovo ujedno i način da se djecu zadrži na otoku, piše Slobodna Dalmacija.

Prema preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), uklonit će se program meteorološkog tehničara iz Karlovačke županije jer je ondje suficitaran, piše Večernji list.

"Meteorološki tehničar suficitaran je strukovni program, odnosno obrazovni program u kojemu treba smanjiti broj upisanih učenika te je osnivač Karlovačka županija predložio ukidanje razrednog odjela za zanimanje Meteorološki tehničar u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac. U Splitsko-dalmatinskoj županiji program Meteorološki tehničar nije naveden kao suficitaran program, a Prirodoslovna škola Split dostavila je sve dokaze o ispunjenosti uvjeta i opravdanosti uvođenja navedenog programa u skladu s potrebama poslodavaca, kao i pismo namjere i podršku Državnog hidrometeorološkog zavoda" izjavili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatski rječnik Plava ekonomija, zelene tvrdnje, točka preokreta: Znate li o čemu je riječ?

"Ovaj iznimno atraktivni program usmjeren je na usvajanje znanja iz fizike, matematike, kemije i geografije te na stjecanje znanja i vještina iz područja meteorologije, pa je odlična dopuna postojećim smjerovima u Prirodoslovnoj. Strukovni predmeti – klimatologija, hidrologija, oceanografija i kemija atmosfere – zanimljivi su i privlačni svakom učeniku koji razmišlja o klimatskim promjenama i svijetu koji ga okružuje", istaknula je ravnateljica splitske Prirodoslovne škole Marija Pustak.

Podršku školi u odabiru novog smjera pruža i DHMZ. Učenici će stručnu praksu obavljati u Područnome meteorološkom uredu Split, koji se brine o radu meteoroloških postaja na području Dalmacije i u čijem se sastavu nalaze Pomorski meteorološki centar i Regionalni centar za Jadran.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 JEDNAKOST NA KUŠNJI Neka radna mjesta u Hrvatskoj posebno su ugrožena zbog krize na koju svijet reagira prekasno

Brojne mogućnosti za zapošljavanje

Meteorološki tehničar zanimanje je s mnogostrukim mogućnostima zapošljavanja, osobito u službama koje se bave poslovima iz područja meteorologije i hidrologije, ali i u mnogim drugim institucijama i poduzećima.

Budući meteorološki tehničari tako se mogu naći u Državnom hidrometeorološkom zavodu, Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe i u različitim institutima, upravama, zavodima i službama pri ministarstvima koji imaju meteorološku, hidrološku ili oceanografsku sastavnicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Sadašnjost i budućnost Nijedna zemlja nije imuna, a nose povijesnu odgovornost na leđima: 10 država poduzelo je važne korake

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Zelena pluća Njihovoj čaroliji teško je odoljeti, a ljudima čine toliko dobra: Djeluju kao lijek, a Hrvatska ima veliku odgovornost za njihov opstanak

Postoje i brojna velika poduzeća koja imaju meteorološku komponentu, a meteorološke tehničare zapošljavaju i privatne tvrtke koje se bave proizvodnjom obnovljivih izvora energije, nacionalni parkovi, parkovi prirode i slično.

Meteorološki tehničari, koji požele nastaviti školovanje, ljubav prema meteorologiji mogu produbiti na studijima fizike okoliša i geofizike, i to u Splitu, Rijeci i Zagrebu. Program pruža kvalitetnu podlogu za sve fakultete na kojima su potrebna znanja iz područja fizike, geografije, matematike, kemije ili rada na računalima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene