Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Novi redosljed

Split kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020.godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je predložila redoslijed zemalja članica iz kojih će se birati Europska prijestolnica kulture za razdoblje nakon 2019. godine, a Hrvatska je na redu 2020. godine.

Sadašnji redoslijed zemalja koje daju Europsku prijestolnicu kulture završava s 2019. godinom, a sada je predložen novi od 2020. do 2033. godine. Svake godine po dvije zemlje članice daju prijestolnicu kulture.

Komisija sada predlaže da se u program uključe i zemlje kandidati i potencijalni kandidati za članstvo, koje će predlagati svoje gradove svaku treću godinu. Dakle, uz dvije prijestolnice kulture iz zemalja članice još jednu prijestolnicu davat će i kandidatske zemlje ili potencijalni kandidati, svake treće godine, počevši od 2020. zatim 2023. itd.

>>
Čačić neće biti u Nadzornom odboru INE!

Projekt pod nazivom "Europski grad kulture" u cilju ukazivanja na kulturno bogatstvo i raznolikost gradova Europe te jačanja položaja pojedinog grada, regije i države pokrenut je 1985. godine. Od 1999. godine, naziv "Europski grad kulture" mijenja se u "Europska prijestolnica kulture".

"Europska prijestolnica kulture jedna je od najvidljivijih i najuspješnijih inicijativa koje je EU pokrenula. Osim što promiče izvanredno kulturno bogatstvo i raznolikost EU-a, ova inicijativa je i katalizator za razvoj gradova u korist njihovih stanovnika i posjetitelja. Konkurencija u zemljama članicama za prijestolnicu kulture oštrija je nego ikad, a to je dokaz trajne vrijednosti ove inicijative", izjavila je povjerenica za obrazovanje i kulturu Androulla Vassiliou.

Natječaj za dodjelu naslova Europska prijestolnica kulture otvara se šest godina unaprijed kako bi gradovi kandidati imali dovoljno vremena za pripremu. Odluku na prijedlog Komisije trebaju donijeti Vijeće EU-a i Eurposki parlament.

Od 1985. godine
, titulu Europski grad kulture, odnosno Europska prijestolnica kulture, nosilo je 46 gradova. Ove godine prijestolnice kulture su portugalski Guimaraes i slovenski Maribor.

>> EK najesen počinje pregovore s CEFTA-om zbog ulaska Hrvatske

Grad Split već je istaknuo kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. U sklopu projekta "Split - Europska prijestolnica kulture 2020". kao pridruženi partneri bili bi pozvani gradovi Mostar, Kotor, Trogir, Šibenik, Hvar, Pag, Sinj, Korčula, Ston i Solin.

Kandidacijski odbor grada Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020. misli kako je od temeljne važnosti udruživanje svih dalmatinskih gradova čija je materijalna i nematerijalna baština pod zaštitom UNESCO-a, ili bi to uskoro mogla biti, te dvaju gradova izvan hrvatskih granica koji su svojim kulturnim naslijeđem te time što su u Registru svjetske kulturne baštine čvrsto povezani sa Splitom. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Ilustracija Problemi zbog ambalaže Sad im je dosta: Europska komisija tužila Hrvatsku, uputili nam i još jednu službenu opomenu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene