Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje potporu

Pahor od odbora zatražio pristanak na deblokadu pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor predložio je u nastupu pred članovima parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i za europske poslove u srijedu da oni daju svoj pristanak na dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i nastavku rješavanja graničnog pitanja.

Uvodni dio sjednice odbora, unatoč najavama, bio je otvoren za javnost, a Pahor je zastupnicima rekao da očekuje kako će podržati njegov dogovor s hrvatskom premijerkom. Pahor je istaknuo da su u zadnjih nekoliko sati razjašnjene neke nejasnoće o tome hoće li se pregovori o arbitraži nastaviti na osnovi drugog prijedloga europskog povjerenika Ollija Rehna. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova danas je potvrdilo da će se pregovori voditi na osnovu Rehnova prijedloga i da smo o tome postigli dogovor premijerka Kosor i ja, kazao je Pahor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenija Odgođena sjednica o deblokadi Hrvatske Slika nije dostupna Zatražili hitno zasjiedanje Slovenska oporba protiv dogovora Pahor-Kosor

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u povodu nagađanja i špekulacija koje su se pojavile u javnosti u svezi sastanka predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor i predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora priopćilo je u utorak da su Kosor i Pahor dogovorili 'nastavak pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, te nastavak pregovora o rješavanju graničnog pitanja uz olakšavanje Europske unije na temelju prijedloga od 15. lipnja 2009.' Slovenski premijer iznio je zastupnicima svoje argumente za dogovor koji, po njegovim riječima, omogućava da Slovenija ostvari svoje nacionalne interese.

Granična pitanja u sklopu pregovaračkog procesa

'Bitno je što je postignuta obveza Hrvatske da će se granično pitanje rješavati u sklopu pregovaračkog procesa', istaknuo je Pahor zastupnicima te dodao da je arbitražni sporazum na temelju Rehnova prijedloga u biti već određen. Pahor je dodao kako je manje vjerojatno da bi se s Hrvatskom mogao postići bilateralni sporazum o granici nakon velikih napora koje je u Rehnov prijedlog uložila Europska komisija. 'Taj prijedlog je vrlo uravnotežen, za Sloveniju je povoljan, a odgovara i Hrvatskoj', rekao je Pahor.

Kako je istaknuo, formulacija koja je u vezi s graničnim pitanjem na moru iznesena u drugom Rehnovu prijedlogu povoljnija je od rješenja koje bi Slovenija ostvarila inzistirajući na "načelu pravičnosti", koje se u Rehnovu prijedlogu izravno ne spominje. No, dodao je Pahor, u Rehnovu prijedlogu spominje se kontakt s otvorenim morem, te posebne okolnosti. Kao glavni argument zašto bi zastupnici trebali prihvatiti dogovor koji je postigao s hrvatskom premijerkom, Pahor je istaknuo pismo što ga je Jadranka Kosor uputila švedskom predsjedništvu EU-A.

Hrvatska inzistirala da je granica bilateralno pitanje

'Hrvatska je priznala da je graničnom dokumentacijom prejudicirala granicu, a pristala je i da pregovori o granici budu dio pregovaračkog procesa s EU, dok je prije inzistirala da je to bilateralno pitanje', dodao je slovenski premijer. Po njegovim je riječima zato netočna tvrdnja koja se čuje iz oporbe da je blokada hrvatskih pregovora bila nepotrebna s obzirom na slab rezultat njegova dogovora s hrvatskom premijerkom.

Sadašnje rješenje, odnosno hrvatske obveze, za Sloveniju su mnogo bolje od rješenja koje je predlagalo francusko predsjedništvo krajem prošle godine, među ostalim i zato jer ih je potpisala hrvatska premijerka i zato što će Slovenija deblokirati samo ona poglavlja u kojima je sadržano prejudiciranje granice, pojasnio je Pahor. Prema njegovim riječima francuski je prijedlog za razliku od sadašnjeg rješenja od Slovenije očekivao da izvede "totalnu deblokadu svih pregovaračkih poglavlja".

>> 'Čini se da dogovor Kosor-Pahor zapravo ne vrijedi'

Na kraju svog izlaganja Pahor je izjavio da je to što su razjašnjene nejasnoće oko toga hoće li osnova za pregovore o arbitražnom sporazumu biti drugi Rehnov prijedlog ili ne ukazuje na to da 'obje strane žele sačuvati svoju vjerodostojnost'.

>> Slovenija će odblokirati samo 11 od 14 poglavlja!

Pahor je ponovio da predlaže da zastupnici prihvate njegov dogovor s hrvatskom premijerkom. Nakon Pahorova izlaganje sjednica je iz proceduralnih razloga, na zahtjev jedne od koalicijskih stanaka, prekinuta i bit će nastavljena rano popodne. Prema navodima koji su proteklih dana iznosili najviši slovenski dužnosnici, parlamentarci iz ovih dvaju odbora moraju potvrditi Pahorov dogovor s hrvatskom premijerkom, kako bi se onda uputilo pismo švedskom predsjedništvu EU-a da se Slovenija slaže s održavanjem pristupne konferencije na kojoj će se deblokirati do sada blokirana poglavlja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene