Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neće nam Hrvati uzimati zemlju'

Facebook: 'Ne damo zemlju Hrvatima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U skupinu 'Crveno svjetlo za Hrvatsku' koju su na Facebooku u utorak pokrenuli Slovenci koji žele uvjetovati ulazak Hrvatske u EU graničnim pitanjem do subote se upisalo nešto više od 3.000 članova.

Skupina je osnovana četiri dana nakon što je premijer Borut Pahor po prvi put upotrijebio tu metaforu i poručio Hrvatskoj da ne može dopustiti otvaranje brojnih hrvatskih pregovaračkih poglavlja s EU-om zbog graničnog prijepora oko Piranskog zaljeva ako se ne povuku za Sloveniju sporni zemljovidi iz pristupne dokumentacije poslane u Bruxelles.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Parlamentarni izbori 2024. HDZ i DP dogovorili parlamentarnu većinu i strukturu buduće Vlade Andrej Plenković, Ivan Penava Pregovori i razgovori Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti"

>> 'Blokada Hrvatske mogla bi biti korisna' 

>> 'Sastanak može, ali uz predstavnike EU'

'Nećemo pokleknuti, ne želimo da nam Hrvati spletkama oduzimaju teritorij', poručuju osnivači skupine.

Članstvo raste brzo

Njezino članstvo raste brže od Facebook skupine 'Zustavimo Dimitrija Rupela' koja od Pahora zahtijeva da se odrekne svog savjetnika za vanjsku politiku, a u manje od mjesec dana okupila je članstvo od 20.000. Proturupelovski aktivisti tvrde da je on previše povezan s prijašnjom vladom Janeza Janše koja je izgubila na jesenskim izborima, ali ne dovode u pitanje njegovo ponašanje na inozemnoj nego na domaćoj pozornici.

>> Kritika iz EU: 'Slovenija je otišla predaleko'

Poruke da je dobro postupio što je Hrvatskoj na europskom semaforu upalio 'crveno svjetlo' premijeru Pahoru stižu i preko Facebook kluba njegovih obožavatelja u kojemu je trenutačno učlanjenih 1780 'fanova'.

'Samo tako naprijed s Hrvatima, neće nam oni oduzimati našu zemlju', poručila je tako u petak obožavateljica Brina, dok je obožavatelj Saša još odlučniji: 'Bravo za današnju odluku o crvenom svjetlu susjedima'.

Hrvatska strana ubrzo je uzvratila preko starih i novih grupa koje i inače služe za razne 'obračune' sa Slovencima. Tako su mnogi ostavljali komentare gdje Slovencima spočitavaju zbog slučaja Ljubljanske banke, bogaćenja dok je u Hrvatskoj trajao rat i sl.

No, pojavila se i hrvatska skupina pod nazivom 'Hvala ti Slovenijo za crveno svjetlo', čiji članovi zahvaljuju Sloveniji na blokadi pregovora, obrazloživši to mišljenjem da bi Europska unija bila tamnica za Hrvatsku i sl. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene