Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema reformi, proračun loš

Slovenac u S&P-u: Srušen vam je rejting jer niste učinili ono što ste trebali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenac Marko Mršnik direktor je za državne rizike u agenciji Standard&Poor's.

Kako piše 21. stoljeće, Mršnik je prvi prepoznao krizu u Grčkoj i srušio rejting toj državi, a prošle je godine bio potpisnik dijela izvješća S&P-a o Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Marko Primorac BBB+ uz pozitivne izglede Plenković trlja ruke: Fitch potvrdio dosad najviši kreditni rejting Hrvatske Slika nije dostupna ZADOVOLJAN I PLENKOVIĆ Marić o kreditnom rejtingu: "Ovo su dobre vijesti za Hrvatsku, naše mjere bile su pravovremene i adekvatne, ušli smo u ovu krizu puno spremniji"

Kako je njegova kreditna agencija jučer 'bacila' hrvatski kreditni rejting 'u smeće', 21. stoljeće upitalo ga je što to za Hrvatsku točno znači.

>> Karamarko: Status smeće ocjena je njihova rada

Mršnik je odgovorio sa S&P ne rabi izraze poput onog 'smeće' te stoga ne bi davao takvu ocjenu. Naglasio je da novi rejting nije definicija po kojoj se svi moraju ravnati, već da se radi o tržišnoj kategoriji za investitore te da će upravo oni, a ne S&P, odlučivati o eventualnim financijskim promjenama za Hrvatsku.

Upitan zašto je Hrvatska došla do tako niskog rejtinga, Mršnik je odgovorio da su u proteklom razdoblju izostale strukturne, ali i fiskalne reforme kojima bi se omogućio gospodarski rast, ali i stabilizirale javne financije, zbog čega na kraju trpi privatni sektor.

Još je jedan razlog, kaže Mršnik, proračun  - rebalans proračuna za ovu godinu te proračun za iduću, kaže Mršnik, nisu u skladu s onim što je Vlada rekla da će učiniti. Predviđeni rast će se teško ostvariti, kaže Mršnik, a deficit još narasti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene