Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je granica?

Sloboda govora ili zlouporaba govora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako zabraniti ili treba li uopće zabraniti nešto na čemu se temelji cijela zapadna civilizacija?

Politolog Zoran Kurelić vrlo jasno odgovara po pitanju ‘umjetničkih uradaka’ koji svako malo isplivaju u javnost. 'Slažem se da su iritantni, ali ne vidim način na koji bi se zakonski mogli zabraniti i sad što traže od Amerikanaca, da zabrane...što to znači? Da Amerikanci kontroliraju što se izdaje? Pa prvi koji bi skočili bili bi Anonymosi koji bi rekli - odakle vam pravo da država odlučuje o tome što se smije objaviti, a što ne!’

Nema dogmi, a time nema ni zabrana komentiranja, ničega. Prosvjetiteljstvo 18. stoljeća jasno je odijelilo religiju od države. No to se nije dogodilo u cijelom svijetu. Islamske zemlje, osobito one koje se služe šerijatskim pravom, strogo zabranjuju blasfemiju, odnosno bogohuljenje. Kazna za takav zločin je smrt.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobit će odštetu Oslobođen nakon 32 godine: Zatvorili ga za trostruko ubojstvo koje nije počinio Ilustracija Pokrenuta istraga Bivši načelnik policije obavještavao osumnjičenika o istrazi koja se vodila protiv njega

>> Kontroverzni film 'Nevinost muslimana' zapravo ne postoji?

Cijeli se svijet digao na noge zbog nekoliko minuta filma u kojem se na vrlo provokativan način prikazuje prorok Muhamed. U Islamskom centru u Zagrebu teolog Mirza Mešić tvrdi, reakcija je očekivana. No, nerede, ubojstva i palež – niti jedan musliman ne smije podržavati!

Premda je slučajeva blasfemije mnogo, i nisu samo usmjereni na islam, reakcije na Zapadu, prilikom korištenja kršćanskih simbola u umjetničkim preformansima, vrlo su mlake. Gotovo nikakve.

Teolog don Ivan Šibalić tvrdi: ‘Ono što mene u muslimanskim zemljama oduševljava je ta reakcija na vrijeđanje svetoga. To pokazuje koliku vjeru imaju ti ljudi i koliko imaju osjećaja za sveto, no način reakcije je nešto što je krivo!’

Kako utvrditi što je sloboda govora, a što zlouporaba? Sociolog Markešić navodi još jedan primjer u kojem se protagonist branio umjetničkom slobodom. Kaže: ‘ Nedavno je bilo u Kasselu u Njemačkoj, gdje je jedan umjetnik stavio raspelo na pročelje zgrade gdje će biti izložba, dakle križ s Isusom, i gdje se izvana s neba čuje glas kao Boga koji govori Isusu..ja sam tvoju majku j...’ Pitanje koje si mnogi postavljaju je - gdje je granica? Markešić tvrdi, granica je kućni odgoj i razumijevanje različitosti!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene