Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očajni i zaboravljeni

Slavoncima država još nije isplatila odštete od poplava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici ljetos poplavljenih područja u Slavoniji i Baranji još čekaju odštetu za uništene kuće, gospodarske zgrade, namještaj i drugu imovinu.

Državno povjerenstvo za procjenu štete izričito je navelo da novac ide samo poljoprivrednicima. Vlasnici kuća su ostali prepušteni sami sebi i pomoći dobrih ljudi. Obnova ih je dovela gotovo na prosjački štap. Gotovo preko noći ostali su bez namještaja, kućanskih aparata, ali i životne ušteđevine. U Belom Manastiru šteta je na kućama procijenjena na više od 260 tisuća kuna, a zanimljiv je podatak da su hrana i piće te oprema za spasitelje koji su branili te kuće dvostruko više koštali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jednu predao policiji 21-godišnjak u kasinu plaćao krivotvorenom novčanicom Slika nije dostupna Čekali čitavo jutro u redu Baranjski umirovljenici dobili 150 kuna uskrsnice

'To je sve preko 30 tisuća kuna. Susjedu sam ostala dužna, još nisam platila majstora što mi je radio. Nemam mu otkud platiti. Sve sam uzela na kredit. Imala sam primanja koja sam izgubila, a kupovala sam na karticu i sad nemam odakle platiti', pojadala nam se Mirjana Drvoderić iz Šumarina.

Kuće su bile poplavljene dvaput u mjesec dana. Što nije uništila prvi, voda je 'dokrajčila' drugi put. ''Ta je voda donijela sa sobom i pesticide i herbicide, otrove, tako da se to namočilo da smo sve morali promjeniti', rekao nam je Ivan Drvoderić iz Šumarina.

Na račun grada Belog Manastira država je uplatila dva milijuna kuna ali samo za odštetu poljoprivrednicima. Za štetu na kućama i gospodarskim zgradama novca nema.

Država ostala dužna i poduzetnicima

'To mi je čudno, jer neke su općine u Baranji dobile naputak da isplate štetu i stambenim objektima, da je Beli Manastir dobio takav naputak, mi bi postupili prema njemu', ističe Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira. Obranu od poplava država je također obećala platiti. No, poduzetnicima koji su snabdijevali spasitelje hranom i pićem, ostala je dužna.

'Negdje oko 400 tisuća kuna. no imam naznake da će u proljeće to biti plaćeno iz sredstava europske unije', kaže Doboš.

Iz državnog povjerenstva objašnjenja nema. Primjerice, gradovima Belom Manastiru i Valpovu izričito je navedeno da novac raspodjele samo poljoprivrednicima , dok su neke općine novac mogle dodijeliti i vlasnicima oštećenih kuća. Čuli smo da država čeka obećani novac iz europskih fondova za pomoć pri elementarnim nepogodama. Jedan dio te sume morat će izdvojiti za plaćanje hrane i pića, gumenih čizama i zaštitne odjeće za spasitelje , a što ostane, i ako ostane, ljudi u Baranji nadaju se da će možda tada doći na red za isplatu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene