Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslale pismo DORH-u

'Škveranke' traže brže podizanje optužnica za zločine ratnog silovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženski ogranak Nezavisnog sindikata Brodosplita - 'Škveranke' danas je zatražio ubrzavanje procesa podizanja optužnica za zločine ratnog silovanja te pripremanje zakona kojim bi se silovanim ženama priznao status civilnih žrtava Domovinskog rata.

Ženski ogranak Nezavisnog sindikata Brodosplita - 'Škveranke' danas je zatražio ubrzavanje procesa podizanja optužnica za zločine ratnog silovanja te pripremanje zakona kojim bi se silovanim ženama priznao status civilnih žrtava Domovinskog rata.

U pismu upućenom Državnom odvjetništvu i Ministarstvu branitelja 'Škveranke' pozivaju DORH da ubrza proces podizanja optužnice za zločine ratnog silovanja.

'Također tražimo od Ministarstva branitelja u što je moguće kraćem roku, pripremu 'zakonskog okvira' kako bi se silovanim ženama priznao status civilnih žrtava Domovinskog rata', navodi se u pismu što ga potpisala koordinatorica 'Škveranki' Blaženka Ercegović.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

>> Miljenić i Pusić na radnom sastanku sa ženama žrtvama silovanja u ratu

Također se izražava nezadovoljstvo i razočaranost sporošću provedbe istrage protiv počinitelja. 'Nedopustivo je da se više od dvadeset godina još prikupljaju dokazi o počinjenim zločinima, usprkos činjenicama da su silovane žene više puta davale iskaze, i do danas nisu podignute optužnice, osim nekoliko 'privatnih tužbi'', upozorava se u pismu 'Škveranki'.

Ovo pismo DORH-u i Ministarstvu branitelja je odgovor 'Škveranki' na dopis od 9. srpnja u kojem ih DORH izvješćuje da je proslijedio Ministarstvu branitelja oko dvije tisuće zahtjeva za 'priznavanje silovanja kao ratnog zločina', te da Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku još uvijek istražuje slučajeve silovanja izvršenih za vrijeme Domovinskog rata. Radi se o oko dvije tisuće pisama-zahtjeva iz akcije koju su pokrenule 'Škveranke'.

'U toj akciji mi smo prikupili 1747 pisama građana diljem Hrvatske i u siječnju ih predali u sjedište DORH-a u Zagrebu. Nakon toga poštom je DORH-u poslano još dodatno prikupljenih stotinjak pisama građana Hrvatske, a osim toga dio takvih pisama građani su na poticaj 'Škveranki' individualno uputili DORH-u', objasnila je Ercegović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene