Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo o čemu se radi

Skupocjeno mlijeko: Litra stoji i do 500 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Magarac, mago, magare ili kako ga u Istri zovu tovar - spada u kritično ugrožene vrste. Litra magarećeg mlijeka danas doseže i 500 kuna!

Boris Orlić je jedan od rijetkih uzgajivača istarskog magarca. Pasminu na izdisaju i sam pokušava oživjeti. Poimence zna svaku od svojih 30-ak ljubimica. I dok su, kaže, nekad služile za prijevoz tereta, danas ih se isključivo cijeni zbog ekskluzivnog mlijeka.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

'Ovisno od grla do grla, ali kad magarica u zimskim uvjetima da od pet do sedam decilitara na noć mlijeka, a u ljetnim solidna magarica od sedam decilitara do litru', kazao je Boris.

>> U Istri se udvostručila prodaja domaćega mlijeka!

Njegova su svojstva dokazano ljekovita. 'Može se koristiti za hranu djece koja imaju probleme, oni koji su netolerantni na kravlje mlijeko ili kod ljudi koji imaju problema s padom imunološkog sustava', kazao je Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta.

Koristi se i kod liječenja astme, bronhitisa, a jača i krvnu sliku. Cijena litre je nerealno visoka! 'Neki prodaju za 400, neki za 500 kuna, ja dam za 200 kuna', kauao je Boris.

Uskoro će biti i meso u ponudi. 'Kroz kanale koje Agencija za ruralni razvoj Istre već ima, zajedno s ugostiteljima postaviti još jednu novu gurmansku priču, još jedan istarski brend', kazao je Edmondo Šuran iz Agencije za ruralni razvoj Istre. Želja je stvoriti prepoznatljiv proizvod. Proizvod koji želi istarski pečat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene