Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon panike s aflatoksinom

U Istri se udvostručila prodaja domaćega mlijeka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Istri je naglo porasla prodaja domaćeg mlijeka. Otkako na tržištu mliječnih proizvoda vlada panika izazvana aflatoksinima, posjeti istarskim farmama višestruko su povećani. Zadovoljni poljoprivrednici tvrde - tajna je u zdravoj prehrani.

Na Verinom stolu je isključivo domaće mlijeko. 'Kupujem domaće mlijeko, vjerujem da je zdravo i da je dobro, da nije zagađeno, imam povjerenja u naše mlijeko', kazala je. Tako je i s većinom istarskih kućanstava. 'U zadnje vrijeme, prije nekoliko dana, sam počeo kupovati svježe mlijeko', kazao je Bariša.

Poljoprivrednicima se prodaja tako višestruko povećala. 'Oni koji cijene domaće mlijeko došli bi uzeti po litru, dvije ili tri, ali sad, od kad je ova afera, navalili su s kantama', kazao je poljoprivrednik Milorad Vitasović.

Tajna je u prehrani. Krave, ovce i koze ne jedu umjetnu već ekološki proizvedenu hranu na vlastitim imanjima. Mlijeko je prvoklasno i straha od bilo kakve zaraze nema. 'Jedu sjeno, djetelinu, dobiju pšenicu, žito, zob- sve skupa sameljeno znači sve što je na gospodarstvu', objasnio je Vitasović.

>>
Jakovina: Obeštetit ćemo seljake i za mlijeko koje su bacali

Kravlje je najjeftinije. Ovčje i kozje se posebno cijeni. 'U smislu sadržaja, ima veće masnoće, više proteina, više suhih tvari',kazaop je Anton Grubišić, voditelj sirane.

Namjena i konzumacija im je pak različita. 'Vi ne možete ovčje mlijeko konzumirati, to vam je prejako mlijeko i nije za konzumaciju, već isključivo za proizvodnju sira. Kozje mlijeko je skuplje na tržištu, možda iz razloga što ga ima manje', dodao je Grubišić.

Istarske farme pokazale su se kao vjerodostojne. Redovne veterinarske kontrole to potkrepljuju, a najvažniji je, zaključuju poljoprivrednici, sklad s prirodom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene