Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK provodi izvide

Skandal s vojnim helikopterima: Remont preplatili 10 milijuna eura?

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
USKOK duže od dvije godine provodi izvide po kaznenoj prijavi podnesenoj protiv četiri osobe zbog remonta vojnih helikoptera Mi 171 Sh. Ugovorena vrijednost remonta deset helikoptera bila je 20,09 milijuna eura, a autori prijave tvrde da je bila veća od ponuda drugih.

Već duže od dvije godine USKOK provodi izvide po kaznenoj prijavi podnesenoj protiv četiri osobe zbog remonta vojnih helikoptera Mi 171 Sh koju su u listopadu 2021. godine podnijeli članovi stručnog tima Zrakoplovno-tehničkog centra, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Kaznena prijava podnesena je protiv bivših šefova Uprave ZTC-a u Velikoj Gorici Ivica Grebenara i Pavla Krpana te brigadira Ivice Devčića, nekadašnjeg načelnika samostalnog sektora za postupke javne nabave MORH-a, i Mirka Ljevara, nekadašnjeg načelnika samostalne službe za vojni zračni promet.

U međuvremenu je Ivica Grebenar otišao iz ZTC-a i danas je ravnatelj Uprave za materijalne resurse u MORH-u. U tom je ministarstvu i dalje zaposlen brigadir Ivica Devčić.

Prijavljene nepravilnosti 

U kaznenoj prijavi detaljno se iznose mnogobrojne nepravilnosti tijekom ugovaranja remonta helikoptera s ruskom kompanijom Vertoljeti Rusija te se izrijekom tvrdi da je počinjena šteta u vrijednosti oko deset milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Supruga teško ozlijeđena U teškoj nesreći kod Slavonskog Broda poginuo nekadašnji ministrov pomoćnik

Dvije godine nakon podnošenja kaznene prijave Jutarnji list pitao je Ministarstvo obrane jesu li upoznati s time da je kaznena prijava podnesena, jesu li upoznati s njezinim sadržajem i kakav je njihov stav o kaznenoj prijavi protiv ravnatelja njihove uprave.

Kratko su odgovorili da su "Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga upoznati s predmetom u obliku koji ne kompromitira eventualne dokaze te daljnje provođenje kriminalističkog istraživanja" te time potvrdili da im je poznato da su prijavom obuhvaćeni i njihovi djelatnici i o čemu je riječ.

Pročitajte i ovo Ilustracija Snježne radosti Hrvatska se probudila u debelim minusima, upaljen meteoalarm: Velika opasnost od hladnog vala

Zanimljivo je da izvidi u ovom predmetu traju još od 2018. godine kada su vojna i kriminalistička policija, po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici, pokrenule izvide vezano za remont. Do danas nije poznato jesu li otkrivene ikakve nepravilnosti, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene