Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezakonito financiranje

Vlada dala negativno mišljenje na godišnje izvješće HOO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas dala negativno mišljenje na Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za prošlu godinu, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar ističe kako je glavni razlog nezakonito i protustatutarno financiranje Sportske televizije.

"Razlozi su nezakonito i protustatutarno financiranje Sportske televizije, nepostojanje kriterija za raspodjelu financijskih sredstava i njihovo nedonošenje, iako je to predložila Sportska inspekcija", kazao je Mornar.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Andrej Plenković, Ivan Penava iz minute u minutu Hoće li oporba uspjeti skupiti većinu u Saboru? Pojavio se novi plan u kojem ključnu ulogu ima Ivan Penava

Dodaje tome i nejasna i nepotpuna pojašnjenja pojedinih stavki u izvješću kao i iskazivanje negativnog financijsakog rezultata poslovanja "unatoč činjenici da su prihodi bili u potpunosti realizirani".

Upozorava i na postojanje dugova HOO-a prema nacionalnim sportskim savezima te na oglušivanje Odbora na preporuke i upozorenja Ministarstva dostavljena u prethodnom, također negativnom mišljenju, na Izvješće HOO-a vezano uz nezakonito financiranje Sportske televizije.

Vlada je pak pozitivno mišljenje dala na Izvješće o poslovanju HRT-a za prošlu godinu, a ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kako ono pokazuje vrlo jasan trend smanjenja rashoda u odnosu na 2012. i 2111.

U rashodima se jedino povećala stavka vezana uz novac za jednokratne otpremnine za ljude koji su otišli u mirovinu, navela je ministrica.

Restrukturiranje se provodi u skladu s planom koji je HRT predložio i očekujemo da će, nakon dvije godine financijske konsolidacije, u idućoj godini doći i do pomaka u jačanju investicija u programski sektor, zaključila je Zlatar Violić.

Ministar Grčič Vladi je predstavio izvješće o provedbi Plana provedbe specifičnih preporuka za države članice EU-a u 2014. godini, za razdoblje od 1. kolovoza do 30. rujna 2014. godine.

Vlada je plan, koji se tiče sudjelovanja Hrvatske u europskom semestru, prihvatila 30. srpnja ove godine.

'Ostvarili smo napredak, posebno što se tiče zapošljavanja i promjene strukturne reforme na tržištu rada, ali u jednom nizu preporuka nismo do kraja odradili ono što smo trebali i ovo je poziv svim članovma Vlade da još snažnije prionu sa stručnjacima da preporuke odradimo u predviđenim rokovima. Napredak je napravljen, ali još nije dovoljan', rekao je ministar Branko Grčić.

'Ključnih preporuka EU komisije je osam. Ocjena Komisije je pripremljena i u ponedjeljak će se voditi rasprava o ostvarenju preporuka', dodaje Grčič.

Plan je uslijedio nakon što je Vlada poslala Bruxellesu mjere za suzbijanje prekomjernog deficita, a potom je iz Europske komisije (EK) stiglo osam ključnih preporuka za bržu provedbu reformi.

Te se preporuke odnose na održive javne financije, održivost mirovinskog sustava i sustava zdravstva, iskorištavanje potencijala tržišta rada i zapošljavanje, učinkovita socijalna zaštita, poboljšanje poslovnog okruženja, "mudrija" uključenost države u gospodarstvo, učinkovitiji režim za rješavanje nelikvidnosti i razduživanje te očuvanje stabilnosti bankarskog sustava.

Evo što je Milanović objasnio građanima na Facebooku!

U Vladi ocjenjuju kako izvješće upućuje na to da se provedba aktivnosti odvija sukladno Planu, ali da postoje određena odstupanja od utvrđenih vremenskih rokova.

Ministrica Milanka Opačić govorila je o Nacionalnoj strategiji uključivanja Roma. 'Sufinanciramo sve one koji su se uključili u visokoškolsko obrazovanje. Provedba Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma u 2013. godini vrijedna je 23 milijuna kuna', kaže Opačić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene