Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na početku sjednice

VIDEO Javna poruka premijera Milanovića Ranku Ostojiću koji se bori za život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović sjednicu Vlade započeo je porukom podrške ministru Ranku Ostojiću.

'Želio bih u svoje ime i u ime Vlade zaželjeti potpuni oporavak našem kolegi i prijatelju Ranku. Preko vikenda je bilo jako kritično i i opasno po život, iznimno opasno, a sada je na njemu i doktorima da se oporavi potpuno i da se vrati na posao. Ali prije svega da se oporavi i da bude opet zdrav čovjek', rekao je na početku sjednice premijer Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika" Sjednica Vlade - 9 Važne odluke Vlada uvodi dva nova kaznena djela: "Korjenito mijenjamo sustav"

Ministar Ranko Ostojić posljednjih dana u bolnici vodi bitku s teškom bolešću. Ministar je operiran u subotu nakon što mu je utvrđen upalni proces na vratu te je napravljena drenaža, a zbog razvoja septičnog stanja sa znakovima cirkulatornog šoka, primijenjene su mjere intenzivnog liječenja.

Izlažući prvu točnu dnevnog reda ministar Siniša Hajdaš Dončić rekao je da donose strategiju pomorskog razvitka i integralne pomorske politike RH za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

'Cilj Strategije je povećanje bruto tonaže hrv. flote za konkurentnost drugim zemljama i podizanje udjela pomorskog prometa', rekao je ministar.

Ministar Orsat Miljenić obrazložio je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona. Odmah na početku rekao je da se, kada je u pitanju ovaj zakon, najviše pričalo i pisalo o 'sramoćenju'.

'Ako je nešto izneseno u javnom interesu nema kaznenog djela sramoćenja'

Rekao je da se o kaznenom djelu  sramoćenja u praksi počelo govoriti nakon jedne nepravomoćne presude. 'I onda smo razmišljali što i kako. Što mi radimo je da preciziramo zakonski tekst', rekao je.

'Ako se radi o posebnim kategorijama, recimo novinarima, podrazumijeva se da nema kaznenog djela sramoćenja ako je to izneseno u javnom interesu. Stavljamo vrlo visoki standard', objasnio je ministar.

'Kaznenim zakonom u segmentu sramoćenja više ne ograničavamo slobodu govora, treba dokazati istinitost iznesenog u javnom interesu', rekao je.

'Dosta se povelo priče što je s psihičkim nasiljem u obitelji koje je puno puta teže od fizičkog. Mi to reguliramo jednim kaznenim djelom, ako se radi o dugotrajnom zlostavljanju to je kazneno djelo. To je jedno djelo koje uvodimo', rekao je Miljenić.

U kaznenom zakonu predviđa se nezastarijevanje za teška ubojstva. Međutim, sve ono što je sada zastarjelo ne može se goniti bez promjene Ustava.

Mornar o sufinaciranju udžbenika

Ministar obrazovanja, znanosti i športa Vedran Mornar na sjednici je rekao da je osigurano 21,7 milijuna kuna za sufinanciranje udžbenika učenicima osnovnih i srenjih škola.

Također, Mornar je podržao kandidaturu Zadra za domaćina Europskog prvenstav u košarci 2015. godine za što će se osigurati 41 milijun kuna.

Lalovac o smanjenju javnog duga

'Monetizacijom autocesta ćemo smanjiti javni dug', rekao je ministar finacnija Boris Lalovac uoči sjednice Vlade komentirajući činjenicu da hrvatski javni dug iznosi 67 posto BDP-a.

Lalovca brine javni dug: 'Svako povećanje znači puno teže reforme'

'Naravno da me to brine', rekao je ministar i dodao da dug planiraju smanjiti do kraja godine.

Vlada procjenjuje da će od monetizacije dobiti 3 milijarde eura, a tim novcem zatvorila bi kredite Hrvatskih autocesta i Autocesta Rijeka-Zagreb.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene