Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostojić trlja ruke

Sjajan turistički rujan: Broj noćenja skočio za 11 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema prvim podacima, broj noćenja u rujnu u odnosu na isti mjesec prošle godine porastao je za 11 posto. Najviše je bilo gostiju iz Njemačke.

Tko se sjeća prošlogodišnjeg rujna, zna da je obilovao lijepim vremenom, što je dovelo do produljenja turističke sezone. Čini se da se slična stvar dogodila i ove godine, s obzirom da podaci Ministarstva turizma za rujan pokazuju osjetan porast noćenja i dolazaka.

Pročitajte i ovo Turisti u Veneciji Smanjit će gužve? Ovo je prvi grad u svijetu koji turistima naplaćuje ulaz: Pogledajte kolike su kazne za švercere Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

>> Može li turistička sezona u Hrvatskoj trajati cijelu godinu?

'U rujnu je ostvareno 8,15 milijuna noćenja, što je 800 tisuća ili 11 posto dolazaka više nego lani', hvale se u Ministarstvu, dodajući da je to rezultat kvalitetno i pravovremeno odrađenih priprema. Najviše je posjetitelja bilo iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovenije i Poljske, no ne treba zaboraviti ni Britance, koji su ostvarili čak 16 posto više noćenja nego lani.

Dolasci u rujnu također su bili u porastu za 11 posto. Zabilježeno ih je 1.43 milijuna, što je oko pola milijuna više nego prošle godine.

Na razini prvih devet mjeseci, noćenja je bilo 66.65 milijuna, što je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porast od čak četiri milijuna (6 posto). Istovremeno, prema prvim podacima dolazaka je bilo 10.98 milijuna, što je pola milijuna ili oko 5 posto više nego lani.

Najviše Nijemaca, rast sa svih emitivnih tržišta

Najbrojniji u prvih devet mjeseci bili su Nijemci, ostvarivši gotovo petinu ukupnog turističkog prometa, slijede ih Slovenci, Austrijanci, Česi, Talijani, Poljaci... Rast turističkog prometa zabilježen je s gotovo svih važnih emitivnih tržišta.

'Jedan od glavnih ciljeva hrvatskog turizma je upravo jačanje pred i posezone, a povećanje od 11% noćenja u rujnu dokaz je da smo na pravom putu. Ove smo godine po prvi puta potpore za oglašavanje usmjerili samo na razdoblje pred i posezone, što je sudeći po rezultatima prepoznato na tržištima. Posebno me veseli činjenica da odlične fizičke pokazatelje prati i više od 10 posto rasta prihoda od putovanja u prvoj polovici godine, koje je nedavno objavila Hrvatska narodna banka, a koji uz rast noćenja i dolazaka dokazuju snagu i važnost hrvatskog turizma u gospodarstvu Hrvatske', izjavio je ministar turizma Veljko Ostojić.

Sve jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili su od siječnja do rujna rast turističkog prometa. Svako treće noćenje ostvareno je u Istri, koju slijede Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene