Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati javnih službi najavljuju štrajk

Raskol: Državne službe uz Vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su sindikati državnih službi prihvatili prijedlog Vlade, sindikati javnih službi su nakon konzultacija definitvno odbili smanjenje plaća.

Sukladno najavama sindikalnih čelnika, sindikati državnih službi i MUP-a su prihvatili prijedlog Vlade, dok sindikati iz djelatnosti zdravstva, obrazovanja, socijale i kulture koje predvodi dr. Ivica Babić nisu prihvatili prijedlog. Državni sindikati potpisuju sporazum s ministrom financija Ivanom Šukerom dok su sindikati javnih službi nakon konzultacija odbili prijedlog i napustili sastanak. Nešto prije 12 sati sindikati javnih službi su se sa konzultacija vratili na satsanak na kojem su cijelo vrijeme bili sindikati državnih službi, ali očito samo kako bi obavijestili Šukera kako ne pristaju na njegove i Sanaderove uvjete.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec"

Čelnici sindikata državnih službi izjavili su nakon potpisivanja da su pristali na vraćanje osnovice za plaće na razinu od 2008. da bi sačuvali Kolektivni ugovor i materijalna prava poput božićnice i regresa.

Predstavnici sindikata javnih službi ustvrdili su da nastavljaju borbu za cijenu rada 180.000 zaposlenih, a ako Vlada otkaže Sporazum o plaćama i Kolektivni ugovor, spremni su organizirati štrajk, o čemu će započeti konzultacije među članstvom.

>> Javne službe u štrajk, državne uz Vladu?

Vlada je ponudila vraćanje osnovice plaća na prošlu godinu, a osnovica bi se, nakon što BDP dva tromjesečja za redom poraste za više od 2 posto, automatski vratila na osnovicu za ovu godinu, odnosno povećala za 6 posto. Predloženo je također da Ekonomski institut napravi analizu plaća i na temelju toga bi se izradila politika plaća za naredno razdoblje. Sindikati javnih službi se ne slažu s ovim prijedlogom jer oni žele da se nakon oporavka gospodarstva rast plaća veže s rastom BDP-a, pa da osnovica ne raste 2 posto nego onoliko koliko i BDP.

Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata poručuje da je riječ o staroj krilatici 'divide et impera, odnosno zavadi pa vladaj'. Upozorio je da Vlada neće uspjeti unijeti razdor među sindikatimna javnih službi koji i dalje odbijaju bilo kakvu mogućnost smanjenja plaća, a to su spremni braniti, poručio je Babić, i općim štrajkom u javnom službama.

'Rebalans proračuna, rebalans za čuvanje radnih mjesta'

Ministar financija Ivan Šuker jučer je izjavio kako je rebalans proračuna rebalans za očuvanje radnih mjesta kako u javnom tako i u realnom sektoru. Rebalans proračuna planira se uz procjenu smanjenja BDP-a u ovoj godini za 2 posto, pa se i prihodi proračuna procjenjuju na 116 milijardi kuna.

Rashodi su u ovom trenutku 126 milijardi kuna, uz uštede ministarstava od 3,6 do 3,7 milijardi kuna, postigne li se dogovor sa sindikatima, uštede na plaćama od 1,4 milijardu kuna, deficit proračuna bi mogao biti nešto malo povećan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene