Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova interpretacija

Mrsić poručio ministrici Alihbegović: Objasnite po kojoj se direktivi EU izbacuje plaćena pauza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske ocijenio je da Vlada plasiranjem informacija u medije, a potom njihovim demantiranjem, želi izbaciti plaćenu stanku iz osmosatnog radnog vremena.

Nakon što je potpredsjednik Vlade Božo Petrov ustvrdio kako je priča o devetosatnom radnom vremenu "čista medijska insinuacija" o kojoj se uopće nije raspravljalo, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović je rekla kako sadašnja pauza od 30 minuta ne bi trebala biti uključena u osmosatno radno vrijeme. Tako ispada da Vlada možda ne raspravlja o devetosatnom radnom vremenu, ali zato njezina ministrica razmišlja o osamipolsatnom, priopćio je sindikat.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Supermarket - 1 Planirajte na vrijeme Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje

Takvi istupi Vladinih dužnosnika govore u prilog postojanja politike koja prvo plasira, a zatim demantira informacije "sugovornika iz Vlade bliskog glavnom pregovaraču Boži Petrovu", da bi naposlijetku ponudila kompromisno rješenje, što samo potvrđuje da Vlada ili Most otpočetka želi izbaciti plaćenu stanku iz osmosatnog radnog vremena.

"Taktika je sljedeća: socijalnim partnerima zaprijetimo devetosatnim radnim vremenom, a zatim ih umirimo osamipolsatnim i time postignemo cilj - iz radnog vremena izbacimo plaćenu stanku", navodi sindikat.

Zato sindikati tijekom pregovora s Petrovom trebaju voditi računa o tome kako je ono o čemu se ne pregovara, ali mediji o tome pišu, podjednako Vladina politika, kao i ono o čemu se pregovara. Možda bi stoga, nakon pregovoračkog sastanka sljedećeg tjedna, sindikalni predstavnici trebali održati sastanak s novinarima, kako bi saznali o čemu se zapravo pregovara, odnosno što im je Vladina strana prešutila, ali će o tome čitati u sutrašnjim novinama. kaže se u priopćenju.

SDP-ov Mirando Mrsić ističe kako je ovo napad i uništavanje radničkih prava. 'Pozivam ministricu uprave i ministricu rada da objasne građanima Republike Hrvatske koja je to direktiva Europske Unije s kojom se moramo uskladiti da bi u Hrvatskoj bila neplaćena pauza za ručak', rekoa je Mrsić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene