Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog nepoštivanja Pravilnika

Brazzaduro: Pomorci SSM-a nemaju hrane ni pitke vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat pomoraca Hrvatske pokreće inicijativu za oduzimanjerm dopusnice za rad Hrvatskoj brodarskoj tvrtki 'Split Ship Management' zbog nepoštivanja Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju pomoraca, najavio je na tiskovnoj konferenciji u Rijeci predsjednik SPH Vladimir Svalina.

Tajnik SPH Predrag Brazzoduro iznio je konkretne primjere koji svjedoče o nemogućim uvjetima rada i lošem fizičkom stanju pomoraca na šest brodova, koliko ih je trenutno u floti tvrtke, pogotovo na brodu 'Swift Split' koji se već mjesec dana nalazi u luci Owendo u Gabonu, čekajući na popravak triju generatora. Predsjednik Sindikata Svalina, tajnik SPH Predrag Brazzoduro i glasnogovornik SPH Danilo Prestint na tiskovnoj konferenciji u Rijeci rekli su da tvrtka 'Split Ship Management', brodar i posrednik za zapošljavanje pomoraca, već nekoliko godina ne poštuje propise iz Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju pomoraca na brodovima, ugrožavajući njihovu opstojnost i narušavajući, kako tvrde, ugled ostala 33 hrvatska posrednika u brodarstvu.

Pročitajte i ovo Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?" Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba"

'Split Ship Management (SSM) nastao je 2006. godine iz tvtke Jadroplov te je potpisan Pravilnik kojim se posrednik obvezuje osigurati individualne ugovore pomorcima i poštivati njegova radnička i ljudska prava. SSM to ne čini i oglušuje se na apele pojedinaca i SPH, čineći ogromnu štetu za hrvatsko pomorstvo. SPH je pokrenuo inicijativu Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da se izvrši nadzor nad radom kompanije, no takav izvještaj ne postoji. Naš sljedeći korak je oduzimanje dopusnice i onemogućavanje rada kompaniji', objasnio je Vladimir Svalina.

Brazzoduro je rekao da je Sindikat, nakon što je primilo e-mail kćeri jednog od sedmero Hrvata koji se nalaze na brodu 'Swift Split' u Gabonu, kontaktirao vlasnika i direktora SSM-a Ratka Božića. 'On je demantirao da je na brodu loše stanje. Istodobno, pomorcima je sugerirao da prodaju naftu i kupe hranu te im obećao poslati dvije tisuće dolara za namirnice. 'Swift Splitu' su gabonske vlasti oduzele upisni list, a pomorcima putovnice. Nemaju pitke vode ni hrane, na brodu su i po 11 mjeseci, bez prava na repatrijaciju, a plaću ne primaju mjesecima', naveo je Brazzoduro, dodajući kako su uvjeti gotovo identični i na brodovima 'Navision Logger', 'Secure' i 'Glory One'. Na novinarsko pitanje hoće li Sindikat poslati pomoć 'Swift Splitu', Vladimir Svalina odgovorio je da su u procesu traženja odvjetnika koji će zastupati prava pomoraca na brodu te da će SPH posadi broda poslati sredstva za hranu.

Ministarstva poduzimaju mjere za pomoć pomorcima na brodu 'Swift Split'

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija poduzima mjere za pomoć sedmorici hrvatskih pomoraca koji se nalaze na brodu 'Swift Split' u luci Owen u Gabonu, priopćeno je iz Ministarstva mora. Brod je mjesec dana usidren u luci Owen u Gabonu zbog kvara i stanje na njemu je teško s obzirom na tekuće uvjete života na brodu, navodi Ministarstvo vanjskih poslova. Po podacima Sindikata pomoraca Hrvatske, taj brod već mjesec dana čeka popravak triju generatora, gabonske vlasti su mu oduzele upisni list, a pomorcima putovnice. Pomorci nemaju pitke vode ni hrane, a plaću ne primaju mjesecima, navodi Sindikat.

Državni tajnik za more kap. Mario Babić kontaktirao je danas veleposlanika Republike Hrvatske u Maroku dr. Darka Bekića koji je, nakon što je Veleposlanstvo danas stupilo u kontakt sa zapovjednikom broda 'Swift', potvrdio da je stanje na brodu dosta teško. Riječ je o brodu pod panamskom zastavom, pa su i nadležnosti Republike Hrvatske ograničene, no poduzima se sve što je moguće u zaštiti interesa hrvatskih državljana, kaže se u priopćenju Ministarstva mora. Od Split Ship Managementa zatraženo je očitovanje o cijelom slučaju s obzirom da je ta tvrtka tehnički upravitelj broda. Kako je SSM ujedno i ovlašteni posrednik pri zapošljavanju pomoraca, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obavilo je u siječnju ove godine u ovoj tvrtki inspekcijski nadzor u kojem nisu utvrđene značajnije nepravilnosti. Slijedom najnovijih događaja Ministarstvo provodi inspekcijski nadzor u Split Ship Managementu, a obavit će i upravni nadzor sukladno planu nadzora posrednika koji je nedavno zajednički utvrđen s predstavnicima Sindikata pomoraca Hrvatske i brodara, kaže se u priopćenju Ministarstva mora.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene