451687
451687
451687
451687
451687

Sinčić o davanju iskaza u USKOK-u: 'Rekao sam ono što jest'

  • , 27.09.2016., 20:18
  • Autor:
  • komentara

U koaliciji 'Jedina opcija', kažu, jedinstveni su. Ipak imat će dva kluba zastupnika i zato su to reporterki Martini Bolšec Oblak u Dnevniku Nove TV pojasnili Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida i Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku.

 
 
 
 
Gosti Dnevnika Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Lovrinović (Video: Dnevnik Nove TV)
Gosti Dnevnika Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Lovrinović (Video: Dnevnik Nove TV)

Gospodine Lovrinoviću, zašto ovakav potez? Zašto se odvajate od Živog zida? Sve to malo podsjeća na scenarij s Mostom.

Lovrinović: Mi smo to već i prije potpisivanja kolaicijskog sporazuma razgovarali. Prema tome mi se ne odvajamo iz kluba Živog zida, jer nismo ni bili u njihovom klubu. Samo podsjećam javnost da smo mi osnovali svoj klub nezavisnih zastupnika negdje početkom lipnja, a činili su ga gospoda Martinović, Mišić i ja. Sad kad smo već osnovali i stranku, sasvim je logično da nastavimo u Saboru sa svojim klubom i smatramo, dakle o tom smo informirali naše partnere u ovoj koaliciji "Jedina opcija", napravili smo izvrstan rezultat i mi smo se usuglasili da je to zapravo jako dobra koncepcija i mislimo da ćemo u svemu tome svi imati koristi. Ja kao predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku imam prije svega zadatak promovirati program i način komuniciranja s javnošću glede stranke Promijenimo Hrvatsku. I dalje ćemo nastaviti surađivati na onim programskim ciljevima i dijelovima programa zbog kojih smo uopće ušli u koaliciju Jedina opcija.

Tvrdite da ćete ostati jedinstveni, no kako onda sutra idete na konzultacije kod Predsjednice? Idete li kao koalicija, kao oporba, što ćete reći predsjednici?

Sinčić: Idemo kao koalicija koja će ostati u oporbi, to ćemo reći također i Predsjednici. Što se tiče ovih klubova, logično je i normalno, takva je praksa u Hrvatskoj, da recimo preko SDP-a uđe pet stranaka pa SDP ima svoj klub, HNS svoj, Laburisti svoj i tako dalje. Znači čisto da imamo više prostora u Saboru, više stranaka, dakle čisto radi formalnih razloga, a nikakvih političkih razloga.

Vi zapravo računate i na ruku gospodina Aleksića, no on nije stao iza Vas. On je u nekim razgovorima čak i s Mostom. što ako dobijete odbijenicu od njega, tko će biti treći član?

Lovrinović: Nama je potreban treći član. Prirodna je stvar, Vi znate, javnost već zna da već pet do šest godina aktivno surađujem s udrugom Franak. S njima sam prošao sve i to bi bilo prirodno, međutim oni ovih dana trebaju donijeti odluku na razini njihove udruge. Prema tome, poštujemo i čekamo njihov odgovor.

Ako ne budu oni, imate neki rezervni plan?

Lovrinović: U svakom slučaju to nije nikakva novost. Mislim da ćemo u tom slučajo prilično lako pronaći zamjenu, ima 151 zastupnik. postoji čitav niz prednosti koji pružaju dva saborska kluba. Znači ovih dana se oko toga špekulira, evo danas, zašto se sve ovo skupa dešava pa i ovaj naš večeras razgovor? Ako se ova suradnja razbije, na što se računa? Onda će doći do aktiviranja varijante "B" glede formiranja potencijalne koalicije za sastavljanje Vlade s HDZ-om. Tu je jedan "salto mortale" napravio gospodin Beljak (HSS) u političkom smilu. To je unijelo jedan nemir i sad je Most s druge strane, možemo reći, u jednoj velikoj nervozi i sad se otvaraju neke druge kombinacije i zaista, sad kad čovjek gleda ove silne ucjene ovih dana pa čak i jednog ministra koji je do prije par mjeseci govorio da mu ništa nije bitno, a vidimo kako se grčevito bori za fotelju, onda vidimo da tu baš ne štimaju stvari u tim pregovorima.

Napustio Vas je i gospodin Runtić, a u izbornoj noći ste također tvrdili da ste jedinstveni. Gospodin Runtić iznio je dosta teške optužbe na račun živog zida, kako to komentirate?

Sinčić: Tome ne bih htio dati previše komentara. Nakon što završi imunitet gospodinu Runtiću, mislim da će ga čekati desetak tužbi za klevetu.

Nama je potvrđeno i da ste Vi dali iskaz u Uskoku. Što ste zapravo rekli istražiteljima?

Sinčić: Rekao sam ono što jest, da su to podbadanja političkih protivnika i da nemaju veze s realnošću.

Je li bio i gospodin Pernar?

Sinčić: Bio je sa mnom, ali je bio odvojeno. Svakog se zove odvojeno, takva je procedura.

I Vi ste bili u Uskoku zbog optužbi gospodina Runtića. Što ste rekli istražiteljima?

Lovrinović: O tome ne mogu zbog zaštite same procedure govoriti, međutim to su najobičnije izmišljotine i laži i ja sam upravo sad u postupku razgovora s odvjetnikom i pokrenut ću postupak. Prema tome, to je jedno neviđeno blaćenje kojeg pokreće jedan dnevni list i sad na temelju toga vi imate maltretiranje jednog čitavog niza ljudi da se moraju braniti i davati iskaze oko toga. Zaista moramo biti krajnje zabrinuti u Hrvatskoj, jer je na taj način demokracija zaista ugrožena i to je nešto nečuveno, neću reći, jedan Staljinizam, da se ne što rekla-kazala prenosi.

Gospodine Sinčiću, potvrđeno nam je iz Ministarstva uprave da ste ponovno podnijeli zahtjev za osnivanjem stranke Živi zid Ivan Vilibor Sinčić. Možete li reći neke detalje oko toga? Tko će u toj stranci biti?

Sinčić: Dakle rekao sam još prošli tjedan da smo zbog nadopune dokumentacije povukli pa ponovno predali zahtjev. Mi dakle prerastamo iz jednog pokreta u jednu ozbiljnu stranku. Unutar naše stare stranke, pravni konstrukt je jako loš. Bilo je tu previše "soliranja", jednostavno je to statut omogućio, naše institucije su paralizirane i tu se jako teško nešto može popraviti.

Staru stranku zatvarate čistih ruku?

Sinčić: Naravno čistih ruku, a nova je, dakle, u procesu.

Iz Ministarstva uprave Novoj TV potvrđeno je da je dana 14. rujna 2016. godine, zaprimljen novi zahtjev za upis političke stranke pod nazivom ŽIVI ZID-IVAN VILIBOR SINČIĆ u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se