Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki pad prihoda u turizmu

Nismo ih mogli primamiti ni suhim zlatom, a sada ih je i previše: Sezonskih radnika ima, ali nam nedostaje gostiju

U ovo vrijeme svake godine brojimo automobile na cestama, putnike na granicama, turiste na plažama te sezonske radnike u kuhinjama i za šankovima. Prošle godine nismo ih mogli primamiti ni suhim zlatom, a danas ih ima dosta, ali zato nedostaje samo gostiju.

U vrijeme ručka terase dubrovačkih restorana potpuno su prazne. Jedan od ugostiteljskih objekata zapošljava 49 stalnih radnika, ali nema posla ni za stalno zaposlene pa je najvažnije pitanje za gazdu ove godine kako će im uopće isplatiti plaće.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

"Šest ili sedam kolega je u smjeni. Prošle godine bi u ovo vrijeme bilo 20 konobara, ljudi u kuhinji. Ne znam što da vam kažem. Vidite i sami", rekao je konobar Branko Borovina.

Tijekom rekordne 2019. godine u Dubrovniku je prošle godine bilo zaposleno oko dvije tisuće sezonaca.

"Ove godine se, ukratko, ne traže sezonski radnici. Svi mi pokušavamo zadržati postojeće okvire koje imamo jer smo u Dubrovniku za sada na razini 10 posto prihoda od prošle godine", rekao je Ante Vlašić iz Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Rekordi i manjak radnika posljednjih nekoliko godina su pred sezonu bile glavne teme. Prije godinu dana izvještavali smo o turističkim djelatnicima koji su za rad tražili strance.

"Svi koji smo se okretali prema, recimo, to istočnom tržištu već sada osjećamo nedostatak radne snage", rekao nam je 15. srpnja prošle godine direktor hotela Mario Matković.

No danas u hotelu osjećaju samo nedostatak gostiju, a radnika imaju. U srpnju prošle godine u turizmu je bilo izdano nešto više od 17.000 dozvola za strance, a ove godine tek 6400. Dok u Dubrovniku nisu potrebni, na Krku ima posla.

"Prva mi je godina. Kod nas nema posla zbog situacije s koronom i došla sam tu zaraditi novac", rekla je Nataša Grumešova, sezonska radnica iz Makedonije.

Vlasnik kampa Željko Komadina rekao je da su stranci plaćeni isto kao i domaći radnici.

"Uz sve natječaje koje smo provodili, nismo mogli naći adekvatnu kvalitetu koju smo naši u Makedoniji", rekao je.

Hrvatski su poslodavci u prvih pet mjeseci prošle godine preko burze tražili 115 tisuća sezonaca, a ove godine tek 70 tisuća. Loša epidemiološka slika opet usporava buking, a dođe li do otkaza, prvi koji će biti na udaru upravo su sezonski radnici.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene