Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU samit u prosincu

Traži se otvaranje pregovora s BiH: "Svaka druga odluka bila bi loša za stabilnost i sigurnost"

Goran Grlić Radman - 2
Goran Grlić Radman - 2 Foto: Afp
Šest zemalja članica NATO-a i EU-a pozvalo je u srijedu na inicijativu Hrvatske da se pristupni pregovori s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u Uniji otvore do kraja ove godine.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije sastali su se u srijedu na marginama ministarskog sastanka u NATO-u u hrvatskom stalnom predstavništvu kako bi iskazali čvrstu potporu Bosni i Hercegovini na njezinu europskom putu.

Istih šest zemalja te Austrija, koja nije članica NATO-a, uputila je prije nešto više od mjesec dana zajedničko pismo visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu u kojem su također tražili otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Varaždina - 1 Imao 1,70 promila FOTO Pijani tinejdžer pokosio autobusnu stanicu, prometni znak i ogradu, Isus ga uspio zaustaviti: Ozlijeđeni je prevezen u bolnicu

"Naglašavamo političku nužnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom", kaže se u zajedničkoj izjavi nakon sastanka šestorice ministara.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je sastanak održan kako bi se dodatno skrenula pozornost i naglasila stratešku važnost otvaranja pristupnih pregovora s BiH zbog stabilnosti i sigurnosti europskog kontinenta.

"U trenutačnom geopolitičkom kontekstu bilo kakva odgoda početka pristupnih pregovora mogla bi dodatno povećati nestabilnost u regiji i rezultirati gubljenjem pozitivnog zamaha", dodaje se u izjavi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaštita potrošača Odzvonilo zraku u vrećicama čipsa: Stiže nova zakonska odredba

Također se ističe da proširenje "nije odabir među kandidatskim zemljama, nego zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko potrebnu stabilnost i sigurnost europskom kontinentu".

Ministar Grlić Radman je rekao da bi svaka druga odluka šefova država ili vlada članica EU-a na samitu 14. i 15. prosinca bila loša za stabilnosti i sigurnost i da od nje nitko ne bi profitirao.

"Dapače, profitirali bi protueuropski i protuzapadno nastrojeni političari, a nadam se da je takvih malo", rekao je Grlić Radman.

Dodao je i da pozdravlja napore Vijeća ministara BiH, predsjedateljice Borjane Krišto i ministra vanjskih poslova Elvedina Konakovića, koji rade na ubrzanju reformi i usvajanju što više zakona koji su također uvjet za otvaranje pregovora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podzemne vode Važno upozorenje komunalnog poduzeća: Prokuhavajte vodu, zabilježena visoka zamućenost - može biti opasno

Europska komisija je 8. studenoga objavila izvješće o napretku zemalja kandidata. Bosna i Hercegovina dobila je uvjetnu preporuku, to jest Komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora kada postigne dovoljan stupanj usklađenosti s traženim kriterijima.

Za konačnu odluku potrebna je jednoglasna potpora svih šefova država ili vlada država članica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene