Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li biti referenduma?

VIDEO Šeks: Uzeli smo time-out, možda uključimo Ustavni sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Šeks objasnio je zbog čega je odgođena odluka o provođenju referenduma.

Saborski Odbor za Ustav priznaje valjanost potpisa, ali nema konačne odluke oko toga hoće li biti i referenduma.

Pročitajte i ovo Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba" Kakva je budućnost škverova? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prijeteći tonovi Uljanikovi sindikati traže danas konačnu odluku: "Njihove akcije izazvat će reakciju gladnih radnika"

>> Josipović: Mislim da sada ne bi trebali ići na referendum

>> Ispunjeni uvjeti za referendum, odluka odgođena

Pitanje je kupuje li Vlada vrijeme, jer referendum bi bio generalna proba prije parlamentarnih izbora. Predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks (HDZ), prekinuo je sjednicu i najavio njezin nastavak 'u dogledno vrijeme'. Upitali smo ga da javnosti pojasni što to znači i hoće li referenduma biti, ili ne. 'Ne ja držim i danas da nema ustavno-pravne osnove za provođenje referenduma, jer je Vlada iz saborske procedure povukla Zakon o radu i time otvorila prostor, i premijerka i Vlada, socijalnom dijalogu, između sindikata, poslodavaca i Vlade, da se nađe rješenje. Vidim da to zagovara i predsjednik Republike, da se u Hrvatskom saboru hrvatska pozicija i opozicija te sindikati nađu na tragu socijalnog dijaloga i da se izbjegne suvišni referendum', rekao je Šeks.

'Nekoliko članova Odbora za Ustav raspravljalo je u smjeru da se involvira Ustavni sud, na način da se odredi ustavnost sadržaja referendumskog pitanja i jesu li ispunjene ustavne pretpostavke za raspisivanje referenduma. Zato je suglasno određen jedan time-out, kojim bi se to pitanje trebalo usuglasiti', istaknuo je Šeks i dodao kako će možda doći do prijedloga Odbora da Ustavni sud arbitrira po pitanju referenduma. Šeks je istaknuo kako će odluka o referendumu biti donesena vjerojatno za desetak dana. 'ja mislim da će se za desetak dana obaviti te konzultacije unutar parlamenta i da će se tada to u Odboru i reprizirati, i tada će Odbor donijeti konačni prijedlog odluke i uputiti je Hrvatskom Saboru', objasnio je Šeks.

'HDZ nikad nije bio protiv referenduma'

Zanimalo nas je i je li postoji politički razlog za neizlazak na referendum, jer bi to bilo i izjašnjavanje o Vladi Jadranke Kosor. Šeks je poručio kako HDZ nikad nije bio protiv provođenja referenduma. 'HDZ je rekao prije nekoliko dana da nije protiv referenduma te da tu odluku prepušta Saboru... Mi jesmo većina, ali moramo voditi računa da se poštuje Ustav', napomenuo je.

Šeksa smo na kraju upitali može li se, i je li to nekorektno, da se trenutni saziv Sabora obvezuje za buduće sazive Sabora, kako neće dirati, primjerice zakon o radu. 'kao što je u Hrvatskoj stvoren savez za Europu, za ulazak u Europsku uniju između svih parlamentarnih, relevantnih stranaka, tako mislim da je Hrvatskoj nužan jedan socijalni savez za socijalnu Hrvatsku i da je to na tragu da se sa jednim moralnim, snažnim refleksom, da se Hrvatski sabor konsenzusom obveže kako će se štiti prava radnih odnosa iz kolektivnih ugovora. Daleko je jača ta moralna obvezujuća dimenzija, jer bilo koja Vlada koja bi to prekršila, to bi značilo trenutni strmoglavi krah te Vlade', zaključio je Šeks.

Na zaključak predsjednika Republike kako se zemlja nalazi u političkoj krizi, Šeks odgovara kako se više radi o krizi dijaloga. 'Radi se o krizi sustava dijaloga. I On (predsjednik Ivo Josipović) se zalaže za taj dijalog i da se on nastavi u Saboru. I on drži da treba nadomjestiti referendum jednim dijalogom, kako u Vladi, tako između pozicije i opozicije', rekao je Šeks, tumačeći govor predsjednika Josipovića, koji je gostovao u Dnevniku Nove TV.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene