Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Valjano 717,149 potpisa

Ispunjeni uvjeti za referendum, odluka odgođena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjednica Odbora za Ustav na kojoj se odlučivalo treba li ili ne raspisati referendum, prekinuta je.

Saborski Odbor za Ustav do daljnjega je odgodio donošenje odluke o raspisivanju referenduma o Zakonu o radu (ZOR), na prijedlog HDZ-ovca Emila Tomljanovića, koji je ocijenio da su se u raspravi na Odboru pojavila 'neka sporna pitanja ustavno-pravne naravi'. Takav zaključak Tomljanović je predložio nakon 15-minutne stanke u višesatnoj sjednici kojoj je nazočilo 12 od ukupno 13 članova Odbora, i to po šest članova iz vladajuće većine i oporbe.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 25 Pitanje ovlasti Predsjednik Republike može suspendirati izbor šefa DORH-a? Čelnik Ustavnog suda objasnio kako stoje stvari Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore

HDZ-ovi članovi Odbora u raspravi su tumačili da je potreba raspisivanja referenduma prestala nakon što je vlada iz saborske procedure povukla prijedlog izmjena ZOR-a, koji je bio neposredan povod prikupljanju potpisa. Oporba, međutim, smatra da povlačenje izmjena ZOR-a iz procedure nema veze s održavanjem referenduma.

Milanović: Vladin postupak nerelevantan

'Vladin postupak nije relevantan. Potpisi su volja i vlasništvo građana, a ne sindikata ili političkih stranaka', rekao je Zoran Milanović (SDP). 'Apeliram da nakon prikupljenih više od 800 tisuća potpisa ne provodimo psihološko vještačenje nad građanima, jer ako netko treba provoditi psihološko vještačenje, onda to trebaju građani nad nama', dodao je. I Vesna Pusić smatra da Sabor treba raspisati referendum, a spominjanje troškova referenduma smatra demagogijom. 'Mislim da je to jedna vrsta stava, da ne kažem demagogije, koju treba vrlo pažljivo izbjegavati, jer u tom slučaju košta i ovaj Sabor i svi izbori. Konzekvenca takvog tumačenja je suspenzija demokracije, jer je početno diktatura uvijek jeftinija', rekla je Pusić.

Laburist Dragutin Lesar tumači da povlačenje zakona iz procedure ne može biti formalni razlog za neodržavanje referenduma. Upozorio je da bi HDZ-ovo tumačenje moglo uvesti novu praksu, u kojoj bi Sabor, čim netko počne prikupljati potpise, donio zakon i protumačio da je njegovim donošenjem prestala potreba za referendumom. Ustavni stručnjaci koji su u Odboru kao vanjski članovi podijelili su se u razmišljanju. Robert Podolnjak i Ivan Koprić smatraju da povlačenje zakonskih izmjena iz procedure nije razlog za odustajanje od referenduma, koji drže obveznim. 'Građani skupili više od 10 posto potpisa, Ustavni sud nije utvrdio da je referendumsko pitanje protivno Ustavu i po sadašnjem Zakonu i Ustavu referendum je imperativna obveza', protumačio je Podolnjak.

Smerdel: Nema pravne osnove za održavanje referenduma

Vladimir Šeks na sjednici je izjavio kako od prikupljenih potpisa valjano ili vjerodostojno 717,149 ili 15,95 posto od ukupnog broja upisanih birača, što je više nego dovoljno, budući da je po Ustavu za raspisivanje referenduma dovoljno 10 posto potpisa birača. Nevažećim su proglašena 92.229 potpisa.

Branko Smerdel s Pravnog fakulteta govorio kako nema nikakve pravne osnove za njegovo održavanje. Zastupnici HDZ-a također smatraju da održavanje referenduma nema smisla nakon što je povučen prijedlog izmjene ZOR-a. Poručili su kako treba štedjeti novac koji bi se potrošio za održavanje referenduma i uložiti ga u gospodarstvo i druge sektore. HNS i SDP te pravni stručnjak Ivan Koprić su pak za raspisivanje referenduma.

>> 'Vlada je povukla prijedlog zakona, nema obveze za referendum'

>> 'Povlačenjem ZOR-a Vlada priznala da imamo dovoljno potpisa'

Sjednica prekinuta zbog konzultacija

Nakon rasprave o tome treba li referendum uopće provesti jer je Vlada povukla prijedlog spornih izmjena Zakona o radu, sjednica je prekinuta na zahtjev HDZ-a zbog, kako je rečeno, konzultacija. SDP je podržao prijedlog.

Ministar uprave Davorin Mlakar prethodno je izvijestio da je, na temelju ranijeg zaključka Odbora, Ministarstvo provjerilo dostavljene potpise.

Preuzeto je 229 skripti, s potpisima ukupno 809.378 osoba. Ministarstvo je utvrdilo da status birača ima 717.149 osoba, dok 92.229 osoba nisu imale status birača pa se nisu mogle ni izjašnjavati o potrebi provedbe referenduma, izvijestio je Mlakar.

Kazao je i da je utvrđeno da je u prikupljanju preostalih potpisa bilo 'nepridržavanja Zakona o referendumu', odnosno da knjige nisu bile unaprijed uvezane i numerirane, iako Zakon to propisuje, kako bi se izbjeglo naknadno uvezivanje potpisa prikupljenih izvan za to određenih mjesta. Kazao je, međutim, da Ministarstvo nema ovlast ocijeniti kvalitetu provođenja ankete te da tu odluku prepušta Odboru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene