Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP traži razrješenje Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub zastupnika SDP-a u saborsku je proceduru danas uputio prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, kojega smatraju odgovornim za loše stanje sigurnosti građana, lošu gospodarsku situaciju i pad standarda te nedjelotvornost u približavanju EU.

SDP-ovci tvrde da je neučinkovitost državnih institucija pod Sanaderovim vodstvom dovela do najtežih zločina, poput naručenih ubojstava i premlaćivanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godina dana mandata Pala Vlada Crne Gore: Izglasano nepovjerenje premijeru Zdravku Krivokapiću, tijekom sjednice zgradu parlamenta čuvala policija Zdravko Marić opet glasanje o povjerenju Ministar Marić u Saboru brani proračun i objašnjava što je radio na jahti poduzetnika Blaža Pavičića

Podsjećaju na neriješene slučajeve premlaćivanja novinara Dušana Miljuša, direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića i direktora Industrogradnje Josipa Galinca, kao i na ubojstvo maturanta Luke Ritza, čiji ubojica također nije otkriven.

Ističu da su neriješene ostale i brojne pljačke pošti, banaka, mjenjačnica i kladionica te da skupine huligana na ulicama prave nered, nesmetano i bez adekvatnog policijskog odgovora.

Napominju da su još prije pet mjeseci upozorili na neodrživo stanje i zatražili saborsku raspravu o radu policije, koja je na dnevni red došla tek prošli tjedan.

'Po Sanaderovoj želji i nalogu, vladajuća većina je prihvatila Izvješće o policijskim poslovima, čime je dala potporu ministru unutarnjih poslova', ističe SDP.

Sanader je, kažu, ministra odlučio smijeniti tek nakon ubojstva Nike Deković i Ivane Hodak, svega četiri dana nakon prihvaćanje ministrova izvješća u Saboru.

SDP-ovci podsjećaju i da je obračun s organiziranim kriminalom Sanader najavio još prije tri godine, u trenutku uhićenja Hrvoja Petrača u Grčkoj.

'Od te je izjave prošlo više od tri godine, a Vlada i njezin predsjednik nisu se obračunali s organiziranim kriminalom', kažu SDP-ovci, te dodaju kako nemaju razloga vjerovati najnovijim najavama obračuna s mafijom.

Posebno ih, kažu, zabrinjava činjenica da Sanader za ministre Anu Lovrin i Berislava Rončevića te ravnatelja policije Marijana Benka, koje je smijenio, i dalje tvrdi da su radili dobro.

'Stanje u sustavu daleko je od zadovoljavajućeg i da nije dobro potvrđuju i izjave potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa da odnosi između SOA-e i MUP-a nisu bili idilični, kao i izjava novog ministra Tomislava Karamarka da mu je cilj depolitizacija policije, što govori o činjenici da je policija duboko politizirana te da se zato nije bila u stanju uhvatiti u koštac s organiziranim kriminalom', tvrdi SDP.

Sanadera prozivaju i za nedostatak sustavne gospodarske i socijalne politike, a tvrde i da su institucije pod njegovim vodstvom zakazale i na putu prema EU.

'Hrvatska je izložena brojnim kritikama iz EU, koje su posebno usmjerene na područje reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije, koji su međusobno povezani i gdje se ništa nije učinilo', tvrde SDP-ovci.

Zbog svega smatraju da Sanader više ne uživa povjerenje građana, te Saboru predlažu da mu izglasa nepovjerenje, kako bi se raspisali novi izbori.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene