Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za vrijeme cijelog mandata

SDP se oglasio o troškovima u Villi Costabella

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je objasnio troškove koji su nastali u Villi Costabella za vrijeme njihova mandata.

Nakon što je MUP jučer objavio podatke o troškovima nastalima u Villi Costabella u kojoj je ljetovao opozvani predsjednik Vlade Tihomir Orešković s obitelji, u razdoblju od 2009. do 2016., SDP je objasnio na što se trošilo ondje za vrijeme njihova mandata.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

U SDP-u kažu kako su troškovi ondje nastali na odobrenje ministra unutarnjih poslova za vrijeme gostovanja službenih delegacija, a obitelj tadašnjeg premijera Zorana Milanovića ljetovala je ondje kratko dva puta te su troškove hrane snosili sami.

Delegacije koje su ondje bile za vrijeme Milanovićeve Vlade, kažu, bile su od važnih interesa za gospodarstvo. MUP kao domaćin koristio je Villu za službene potrebe i važne sastanke, a ne, kako kažu, kao Orešković na ljetovanje s obitelji i catering.

Također dodaju kako nije primjereno da je MUP uopće objavio ove podatke jer nije primjereno objavljivati podatke o štićenim osobama.

'Ako političar ide na ljetovanje, a siguran sam da će premijer to i napraviti, onda kad mu se ispostavi faktura - ono što je sam ili njegova obitelj potrošila to će sigurno sam platiti, a osiguranje i kontingent ljudi koji su bili uz njega bit će na državnom trošku', objasnio je Darko Horvat, tehnički ministar poduzetništva.

'Kad bi trebao konačno transparentno objaviti sve, to je jedan posao da objavi tko je kada gdje bio, ali je evo zanimljivo to da je u proteklom mandatu u Vili Costabela potrošeno oko 800.000 kuna, svi znamo da je premijer Milanović ljetovao na Hvaru tako da su onda ti troškovi ako se pribroji i to znači jako veliki', rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Do 2012. vila se nije vodila kao mjesto troška, od kud MUP-u podaci?

U SDP-u tvrde kako se Costabella do 2012. uopće nije vodila kao mjesto troška, odnosno kako se troškovi za nju nisu vodili objedinjeno te kako im nije jasno otkud je MUP došao do podataka po kojima su ti troškovi ranijih godina bili znatno niži.

Kažu kako je od 1995. vilu u privatne svrhe koristilo više HDZ-ovih ministara te kako je jadan od njih tamo za svoje potrebe kupio teretanu, koja je kasnije završila kod specijalne policije.

Zoran Milanović kao predsjednik Vlade usluge cateringa nije koristio u privatne svrhe i troškovi iz tog razdoblja nisu usporedivi sa slučajem premijera u ostavci Tihomira Oreškovića, čija je obitelj ovoga ljeta tamo boravila mjesec dana na ljetovanju i koristila usluge cateringa, tumače u SDP-u.

MUP-u zamjeraju što je isprva tvrdio kako ne može objaviti troškove Oreškovićeva boravka u vili jer je riječ o štićenoj osobi, da bi potom javnosti ponudili sve račune. Uvjereni su da je to učinjeno u namjeri da se opravdaju Oreškovićevi troškovi.

Tvrde i kako Orešković ne može ispuniti obećanje da će sam platiti sve troškove jer za to nema zakonskog osnova.

Ističu kako boravak gostiju u vili odobrava ministar unutarnjih poslova te kako su tijekom prošle godine tamo boravili brojni strani ministri i državnici, čiji su posjeti nekad javni, a nekada i tajni, ako to zatraže.

Tko vodi brigu o trošku u vili?

U SDP-u upozoravaju kako je nedavno smijenjena uprava Agencije za komercijalu djelatnost (AKD), koja brine o Costabelli, kako je smijenjena direktorica vraćena na nižu plaći i koeficijent, a u AKD-u imenovan prokurist s namjerom da radi poslove uprave, što je, tvrde, protuzakonito.

Kažu kako je u "AKD zaštiti", tvrci-kćeri AKD-a za osobu koja treba izvršiti restrukturiranje tvrtke imenovan Tomislav Filipović, koji u vlasništvu ima sedam tvrtki koje se bave istim poslovima kao i AKD zaštita. Tumače kako je to uvod u privatizaciju te tvrtke AKD zaštite. (J.K. / I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene