Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP predstavio strategiju kulturne politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osloboditi kulturu neposrednog utjecaja politike i ojačati ulogu kulturnih vijeća, povećati proračunska izdvajanja za kulturu i uvesti porezne olakšice - osnovne su odrednice SDP-ove strategije kulturne politike koja je danas predstavljena u stranačkoj središnjici.

"Kultura je velika, ministarstvo kulture je malo", poručio je autor strategije Antun Vujić koji je kao glavni cilj strategije naveo formiranje kulturnih vijeća koja bi kao stručna tijela donosila odluke, dok bi resorni ministar potvrđivao odluku ili izražavao neslaganje, ali uz pismeno obrazloženje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima Ivan Malenica - 1 Borba za glasove Režu vrpce, otvaraju zgrade, radove... Razletjeli su se na sve strane: Jedna je stvar i više nego jasna

Kao tri ključne reforme u kulturi Vujić je naveo reforme načina rada upravnih tijela i ministarstva (transparentno, sustavno i
organizirano), načina odlučivanja (odluke bi donosili kulturni
djelatnici kao bitan iskorak u autonomiji kulture), te reforma modela financiranja (veća proračunska izdvajanja za kulturu i porezne olakšice).

Sve to, istaknuo je, u cilju je shvaćanja kulture kao sastavnog
dijela državnog i društvenog razvoja, poticanja stvaralaštva i
otvorenosti prema novim oblicima kulturne akcije, posebno one izvaninstitucionalne.

Kao konkretne mjere koje će SDP, osvoji li vlast na izborima,
provoditi u kulturi Vujić je naveo novi smještaj Hrvatskog povijesnog muzeja, smještanje Audiovizualnog arhiva u prostoru današnje Gruntovnice, otvaranje Muzičke akademije u Zagrebu, gradnja nove zgrade Opere HNK te Hrvatskog državnog arhiva, obnovu i kompleksnu namjenu povijesne jezgre Splita, dovršetak Muzeja moderne umjetnosti u Rijeci.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović najavio je snažniji zaokret prema mladim 'kulturnjacima', subkulturi i urbanoj kulturi, kojoj je, istaknuo je, i sam pripadao.

"Da nisam živio taj život, ne bih ni ušao u SDP. Uloga mladih
izuzetno je važna jer nas taj vjetar u leđa tjera da se mijenjamo", poručio je Milanović.

SDP-ov premijerski kandidat Ljubo Jurčić istaknuo je važnost kulture za ukupni razvoj države, budući da kultura, naglasio je, najviše pridonosi razvoju ljudskog faktora, dok je očuvanje vlastite kulture najbitnije za očuvanje nacionalnog identiteta.

Najavio je da će SDP-ova vlada organizirano, sustavno i proračunski snažno pomagati hrvatsku kulturu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene