Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret izborima

Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Krajnja desnica mogla bi iskoristiti ekonomski pad za veliku pobjedu na izborima.

Rastući troškovi hrane, gospodarska stagnacija i sve lošiji životni standard mogli bi birače gurnuti u ruke krajnje desnice na europskim izborima kasnije ove godine, što bi moglo dodatno uzdrmati političku agendu u Bruxellesu, piše AFP.

Građani EU-a suočeni su s višestrukim krizama.

Dok se gospodarstvo Europske unije oporavljalo od pandemije koronavirusa, Moskva je izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. godine te prisilila Europu da traži nove izvore energije.

Cijene plina i električne energije porasle su, što je nanijelo štetu kućanstvima i tvrtkama.

U jeku rasta životnih troškova, europska krajnja desnica je napredovala. Giorgia Meloni pobijedila je na izborima u Italiji 2022., a Geert Wilders u Nizozemskoj prošle godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Politička (ne)pismenost Vlada zabrinutost: ''U planu je potez koji će imati katastrofalne posljedice za demokraciju u Hrvatskoj''

"Postoji korelacija između porasta populističkih snaga te ekonomske i financijske krize", rekao je Thierry Chopin, politolog na Institutu Jacques Delors.

"Radikalna desnica danas znatno iskorištava osjećaj osiromašenja i vrlo snažan pesimizam među biračima", rekao je Chopin.

Inflacija ipak pada, što europskim političarima daje nadu da će se gospodarstvo EU-a poboljšati nakon više od godinu dana bez rasta.

No poboljšanja će početi biti vidljiva tek nakon ljeta, a ne za vrijeme izbora koji će se održati u cijelom EU-u za Europski parlament od 6. do 9. lipnja.

Gotovo tri od četiri stanovnika EU-a vjeruju da će njihov životni standard pasti ove godine, dok gotovo svaki drugi kaže da se već pogoršao, pokazuje istraživanje Eurobarometra Europskog parlamenta objavljeno u prosincu.

Oko 37 posto sudionika reklo je da ima poteškoća s plaćanjem računa.

Zatvaranje tvornica sve je češće u automobilskoj industriji, posebno u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Regulacija lobiranja Kome će služiti Vladin novi zakon? ''Znat ćemo puno više nego što danas znamo, ali opet nedovoljno''

Između studenog i siječnja proizvođač autodijelova Bosch rekao je da ukida 2700 radnih mjesta, dok je ZF zatvorio pogon koji zapošljava 700 ljudi, a Continental je rekao da će ukinuti tisuće administrativnih poslova.

"Njemačka industrija pod jakim je utjecajem visokih cijena energije i pati od električne tranzicije u automobilskoj industriji. Trenutačno ne vidimo zaokret u knjigama narudžbi", rekla je Charlotte de Montpellier, ekonomistica ING banke.

Slabija Njemačka

Njemačka je u recesiji od prošle godine, a to utječe na cijelu Europu.

Potrošnja je i dalje slaba zbog visokih cijena.

Rekordno visoke kamatne stope Europske središnje banke za obuzdavanje inflacije štete ulaganjima i uzrokuju posrnuće tržišta nekretnina.

U međuvremenu međunarodna trgovina, opterećena usporavanjem Kine, ne može kompenzirati slabu domaću potražnju.

"Gospodarstvo eurozone stagniralo je u (četvrtom tromjesečju), a mislimo da će stagnirati i u prvoj polovici ove godine jer se učinci prošlog monetarnog stezanja nastavljaju osjećati, a fiskalna politika postaje sve restriktivnija", rekao je Jack Allen-Reynolds iz Capital Economicsa.

Države članice EU-a također su ograničene pravilima EU-a o javnoj potrošnji.

Francuska je ponovno uvela porez na električnu energiju u veljači, što je prouzročilo povećanje od gotovo 10 posto.

"Mjere štednje mogu pogurati ogroman broj naših građana u ruke krajnje desnice jer se osjećaju napuštenima", upozorio je zastupnik u Europskom parlamentu Philippe Lamberts.

Pročitajte i ovo Sulejman Kadribašić Policija objavila detalje Jeste li ga vidjeli? Nestao umirovljenik u Zagrebu, bio je maskiran

Pritisak krajnje desnice na politike

Nekoliko istraživanja pokazuje snažan porast stranaka krajnje desnice koje pripadaju skupini Identitet i demokracija (ID). Ta grupacija uključuje francusko Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, njemačku stranku AfD, belgijski (flamanski) Vlaams Belang i austrijski FPO.

ID bi mogao postati treći klub po broju zastupnika u Europskom parlamentu i preteći liberalni klub Obnovimo Europu koji ima sličnu snagu kao druga radikalno desna skupina koja raste - Europski konzervativci i reformisti (ECR).

U ECR-u su stranka Giorgie Meloni, poljski PiS, španjolski Vox itd.

"Velika koalicija" koja okuplja pučane, socijaldemokrate i Obnovimo Europu "trebala bi ostati većina u Europskom parlamentu, ali će nedvojbeno biti oslabljena", rekao je Chopin.

Prema studiji think-tanka European Council on Foreign Relations ta bi koalicija ove godine mogla osvojiti 54 posto mjesta u Europskom parlamentu, što je pad u odnosu na trenutačnih 60 posto.

Krajnja desnica već vrši pritisak na institucije EU-a, primjerice podupiranjem bunta poljoprivrednika u posljednjih nekoliko tjedana.

Ako iz izbora u lipnju iziđe jača, krajnja desnica vjerojatno će tražiti strožu migracijsku politiku i još više otežati usvajanje zakona u određenim područjima, poput zaštite okoliša.

Krajnja desnica također bi pokušala blokirati veću integraciju EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene