Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ultimatum SDP-a

SDP: Podržat ćemo sporazum tek kad se HDZ ispriča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u 17 je sati izvijestio o stavu stranke u vezi sporazuma o arbitraži.

Milanović je večeras novinarima izjavio da će podrška SDP-a arbitražnom sporazumu sa Slovenijom ovisiti prije svega na koji način će premijerka kao predlagatelj u Hrvatskom saboru biti spremna objasniti zašto smo izgubili šest godina na demagogiju i hoće li se ispričati hrvatskim građanima zbog štete učinjene u tih šest godina, za što najodgovornijim smatra HDZ. 'Taj sporazum koji smo jučer pet do dvanaest dobili na stol predstavlja u najboljem smislu diplomatski fuš i nemar', rekao je Milanović novinarima u sjedištu SDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konačna odluka Slovenski MVP Karl Erjavec neće odstupiti Slika nije dostupna Hrvatska zadovoljna istupom pred arbitražnim sudom o granici

Tko je odgovoran za šest izgubljenih godina?

Milanović je rekao da nema nikakve potrebe za drugim sastankom s premijerkom i tumačenjima jer su jučer na sastanku u Vladi saznali sve što ih je zanimalo i što nisu znali i sad je na SDP-u da donese odluku. 'U sporazumu se spominje dodir s otvorenim morem i mnoge stvari koje su nepovoljne za Hrvatsku i bilo bi zgodno objasniti i to očekujemo od premijerke u Saboru, jer tamo se vidimo, da objasni što je tu dobro za Hrvatsku i što se tu nalazi što nije moglo biti postignuto prije pet, šest godina, zašto smo izgubili šest godina i tko je odgovoran za to', kazao je Milanović. Dodao je da oni danas moraju birati između dvije nepogode i odluke koja je svaka na svoj način loša - da Hrvatska bude ponovno blokirana u pregovorima za EU i da Hrvatska prihvaćajući sporazum šest godina ostavi iza sebe.

>> Kosor: Potpisivanje sporazuma očekujem sljedeći tjedan

Milanović smatra lošim i i da je nešto što je moglo biti davno odrađeno tako 'neodređenim' sporazumom ostavlja mogućnost za svako rješenje, otvara pitanje kopnene i morske granice i govori o nekim elementima o kojima ranije nije bilo govora, a o kojima je Sabor donio odluku. 'SDP nije stranka kojom će HDZ od potrebe do potrebe manipulirati, ali očito je stranka koja će po tko zna koji put u ovoj zemlji čistiti nered i kaos koji HDZ ostavlja iza sebe', ustvrdio je Milanović, dodavši da nisu stranka koja će izazivati ulicu, bučiti i pozivati se na lažno domoljublje i ponašati neodgovorno i nekonstruktivno, dok HDZ jest. Ustvrdio je da sporazum, koji su jučer dobili službeno, dva mjeseca stoji na stolu i čeka da bude potpisan, ali da u njemu ništa nije izmijenjeno osim jednog roka. 'Dva mjeseca su fingirani pregovori kojih nije bilo', rekao je Milanović, dodavši kako je neozbiljno i neodgovorno što se očekivalo da se u dva dana ratificira sporazum u Saboru.

'Diplomatski fuš'

Sporazum je, kaže Milanović, obogaćen smiješnom jednostranom izjavom koju bi Hrvatska trebala usvojiti, a kojom se izbjegava bilo kakvo prejudiciranje. Dodao je da je besmisleno što se dva mjeseca pregovaralo o toj izjavi jer da je bilo obostrane volje onda bi ta izjava bila sastavni dio sporazuma. Apsurd je i to, kaže, što tu izjavu u potpunosti negiraju dvije odredbe, iz članka četiri da je arbitražni sud jedini ovlašten tumačiti sporazum i odredba iz članka pet koji kaže da se ni u jednom dokumentu i postupku poduzetom jednostrano od 25. lipnja 1991. neće pridati pravni značaj pri izvršavanju zadaća arbitražnog suda niti će takav dokument ili postupak obvezivati bilo koju stranku u postupku. 'Jednom riječju ovo je pravni diplomatski fuš', kazao je.

Milanović je rekao da se od SDP-a očekuje da podrži sporazum. Dodao je da su stranka koja nikad nije licitirala ovu zemlju i da nisu populistička stranka i demagozi. 'Od onih ni koji su šest godina proizvodili kaos u Hrvatskoj da bi na kraju doveli do rješenja koje je nikakvo i neizvjesno i koje arbitraži dopušta da donosi bilo kakvu odluku, tražimo barem otvoren dijalog i pošteno priznanje da su za to odgovorni', rekao je Milanović. 'Ljudi koji su to u stanju teoretski mogu dobiti našu podršku, a koji nisu bolje da je ne traže', zaključio je predsjednik SDP-a. (T.Š./Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene