Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP inzistira na trenutačnoj aktivaciji ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je danas da će SDP ustrajati na zahtjevu trenutačnog aktiviranja ZERP-a za zemlje EU.

Račan je to kazao novinarima u Saboru, komentirajući poruku premijera Ive Sanadera da formulacija "najkasnije do", u Vladinu prijedlogu izmjena odluke o proširenju jurisdikcije RH na Jadranu, ostavlja mogućnost da se s punom primjenom ZERP-a krene i prije početka 2008.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenija opovrgla da s Hrvatskom razgovara o ZERP-u Slika nije dostupna Saga o ZERP-u

"Isto kao i prošlih dana, zadržali smo čvrst stav da ekološku
komponentu ZERP-a treba aktivirati odmah, a ribolovnu od 1. srpnja 2007.", rekao je Račan, dodajući kako je "složenije pitanje što je Vlada napravila u pripremi aktiviranja ZERP-a, odnosno na ostvarivanju uvjeta za njegovu primjenu".

Uvjeren je, međutim, da se Hrvatska u idućih pola godine u potpunosti može pripremiti na primjenu punog ZERP-a.

Na pitanje znači li SDP-ovo inzistiranje na žurnoj primjeni ZERP-a napuštanje međustranačkog "Saveza za Europu", Račan je upozorio da su se, uz ZERP, pojavili i neki drugi problemi u pristupu europskim temama.

"Vidjet ćemo kako će stvari teći. Ulazak u EU naš je stranački cilj i spremni smo surađivati sa svima koji imaju isti cilj, ali ta suradnja podrazumijeva i mogućnost kritičkog gledanja na stvari", rekao je Račan, dodajući kako "SDP želi ulazak u EU, ali ne i isporučiti Hrvatsku nepripremljenu i nebranjenu".

Na pitanje ima li informacije da je Vlada spremna prihvatiti SDP-ov prijedlog, Račan je odgovorio, "Nada umire zadnja i ja sam optimist i onda kad za to nema dobrih argumenata. Siguran sam da je oko ovoga moguće napraviti konsenzus".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene