Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je Karamarko?

Plenković se planira kandidirati za novog šefa HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak u 18 sati trebao se održati sastanak Predsjedništva HDZ-a na kojem je trebalo biti riječi o daljnjim potezima te stranke s obzirom na trenutačnu političku situaciju. Bez objašnjenja sjednica je odgođena za utorak u 11 sati.

Otkazivanje Predsjedništva HDZ-a, kako doznajemo, isključivo je volja Tomislava Karamarka. A može se reći da nije dvojbba hoće li Karamarko otići - nego hoće li otići sam ili će ga se stranka riješiti. Sjednica Predsjedništva HDZ-a koja se trebala održati u 18 sati odgođena je bez objašnjena. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odgodio je sjednicu za utorak u 11 sati, doznaje se u HDZ-u.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva

Predsjedništvo HDZ-a trebalo se sastati u ponedjeljak, prvi put nakon pada Vlade, a očekivalo se da će se na sjednici raspravljati o zahtjevima sve većeg broja HDZ-ovaca za Karamarkovom ostavkom. Stranački kuloari tvrdili su da će se na sjednici zatražiti od Karamarka da podnese ostavku do utorka u podne, a ako to ne učini najavljivali su pritisak županijskih organizacija i drugih stranačkih tijela.

Glavni razlog zahtjeva za Karamarkovim odlaskom je njegov neuspjeh u preslagivanju vladajuće većine, nakon što je HDZ zajedno s oporbom srušio Vladu Tihomira Oreškovića. Time je HDZ sišao s vlasti i primoran je izaći na izvanredne parlamentarne izbore, koji će se najverojatnije održati u rujnu.

Tijekom dana pronijela se glasina da će Karamarko prije sjednice Predsjedništva, oko 17 sati, dati ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, ali to se pokazalo netočnim.

A zastupnik u europskom parlamentu Andrej Plenković potvrdio nam je kako se planira kandidirati za novog šefa HDZ-a. Plenković već dulje vrijeme slovi kao osoba koja je protiv Tomislava Karamarka, a i na zadnjem stranačkom saboru javno je govorio protiv njega. No nije jedini, mnogi HDZ-ovci koji su donedavno branili Karamarka sada su zagovornici njegovog odlaska.

Na Plenkovićeve najave na Facebooku se osvrnuo Davor Ivo Stier.

'Podržavam Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a i s njim ću raditi na razvoju HDZ-a u smjeru moderne demokršćanske stranke. HDZ treba lidera kojem hrvatski građani mogu vjerovati te kojega će izabrati za premijera', napisao je.

Informacije cure na kapaljku

Situaciju u HDZ-u prati reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

S kim će HDZ na prijevremene izbore, što se događa u stranci?

'Informacije cure na kapljku. Jedino što je službeno potvrđeno je da Predsjedništvo koje se trebalo danas sastati u 18 sati se ipak odgađa za sutra u 11 sati i to bez objašnjenja. Cijeli danas se špekuliralo da će Karamarko danas popodne svom najužem stranačkom vodstvu podnijeti ostavku, međutim prema našim informacijama do takvog nečeg do ovog trenutka nije došlo. Također, neslužbene informacije govore da je Karamarkova oporba u stranačkom Predsjedništvu zapravo njemu rekla da bi danas trebao podnijeti ostavku. Inače, u suprotnom kreću u njegovo rušenje. Također kako sam doznala dio šefova županijskih organizacija HDZ-a sastao se tijekom dana i istu takvu teoriju potvrdili. Gdje je danas Tomislav Karamarko ne zna se. Ono što znamo je da se u stranaškoj središnjici nije pojavio. Gdje se, s kim se sastaje, što je odlučio - puno je pitanja bez ikakvog odgovora. Zapravo ne znamo je li se odlučio boriti do kraja', izvijestila je Brkić Tomljenović.

Kako u HDZ-u misle izabrati novo vodstvo, nemaju puno vremena.

'Za one koji traže ostavku Tomislava Karamarka najelegantnije bi bilo da je on sam podnese. U tom slučaju u roku od 30 dana bi se trebao sastati izvanredni Sabor stranke na kojem bi se trebalo izabrati novo lice s kojim bi HDZ na izvanredne parlamentarne izbore. To bi bilo najelegantnije rješenje, ali ne mora značiti da će do njega doći. U slučaju da se Karamarko nastavi boriti tu se situacija komplicira jer sam statut je na njegovoj strani. U njemu nije razrađena mogućnost da se predsjednika HDZ-a smjenjuje. Što će se dalje događati - puno je nepoznanica. Vjerujem da ćemo biti pametniji tijekom večeri, da ćemo znati više informacija. No, i dok je Karamarko na čelu stranke već se spominju neki mogući nasljednici, među njima je Andrej Plenković, ali i ministri Tomislav Tolušić i Oleg Butković', javlja Brkić Tomljenović.

Andrej Plenković već je najavio kandidaturu za predsjednika Stranke.
 

Milinović: Karamarko će donijeti odluku koja će staviti HDZ u ulogu favorita na izborima

Član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović izjavio je nakon odluke o samoraspuštanju Sabora, kako misli da će predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u vezi zahtjeva za ostavkom donijeti odluku "koja će staviti ponovno HDZ u ulogu favorita na idućim izborima".

Milinović je to rekao novinarima upitan ide li HDZ na izbore sa sadašnjim predsjednikom Karamarkom. Od sjednice Predsjedništva stranke, kaže, očekuje raspravu o aktualnoj političkoj situaciji, raspravu o zadnjem političkom porazu ali i eventualno nekim odlukama.

Na pitanje što će biračima HDZ sada ponuditi u kampanji uzvratio je: "Dopustite da će danas Predsjedništvo stranke o tome raspravljati, a bit će i političke odluke i politička poruka onima kojima treba". Sjednica Predsjedništva je nakon toga otkazana.

Ovo je, ustvrdio je, bio najkraći saborski saziv do sada, no i to se jednom trebalo desiti."Evo doinjeli smo odluku o raspuštanju i slijede izbori. Predsjednica će sada odlučiti kada će oni biti. HDZ je najjača politička snaga u zemlji i mislim da bi bilo dobro da su izbori poslje ljeta, dakle u ranu jesen", kazao je Milinović.

Predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš kaže kako će vidjeti na koji način će izići na izbore. "Mi smo još uvijek u koaliciji s HDZ-om i to znači da idemo na sljedeće izbore, ali sve ovisi o situaciji u HDZ-u kako će se stvari dalje razvijati. Sukladno tome ćemo izići na sljedeće izbore", rekao je Tepeš.Na pitanje može li Domoljubnu koaliciju voditi Karamarko Tepeš je uzvratio kako je na HDZ-u, kao "stranci koja je lokomotiva", da odluči.

Statut ne omogućuje razrješenje predsjednika

Stranački statut nije predvidio mogućnost razrješenja predsjednika HDZ-a, no natpolovičan broj županijskih organizacija ili trećina izaslanika Općeg sabora HDZ-a, čiji mandat traje četiri godine, mogu zatraži sazivanje izvanrednog sabora HDZ-a. Na takvom se saboru može promijeniti Statut i tako omogućiti razrješenje predsjednika.

Iz više izvora iz HDZ-a doznaje se kako ima više kandidata za mogućeg Karamarkovog nasljednika - spominju se Domagoj Ivan Milošević, Darko Milinović, Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Andrej Plenković i Damir Jelić. Po izvorima koji su željeli ostati anonimni, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nema ambicija kandidirati se za mjesto predsjednika HDZ-a, već mu je najbitnija stabilnost stranke.

Plenkoviću se potpora topi, Kovaču raste

Također, obzirom da se u medijskim napisima moglo pročitati da je članove stranke jedan od izglednih kandidata za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković razočarao time što je predugo kalkulirao i nije imao hrabrosti kandidirati se na unutarstranačkim izborima - doznaje se da mu se topi potpora.

"Ponajviše jer je on kandidat Vladimira Šeksa koji je izgubio povjerenje predsjednice Republike i nema njezinu potporu pri odabiru kandidata. Uz to, Plenković više gradi karijeru u inozemstvu nego u Hrvatskoj", kazao nam je jedan od izvora. Iako se spekuliralo da bi se i HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier mogao vratiti u vrh stranke i to na mjesto predsjednika, Hini je potvrđeno da nema tih ambicija.

Više istaknutih članova HDZ-a, obzirom da se priželjkuje proeuropski i moderniji smjer stanke, zagovara i očekuje da se za predsjednika kandidira i tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. Vjeruju da bi on bio snažan kandidat jer je dovoljno dugo u vrhu stranke, upoznat je s njezinim radom, mlad je i obrazovan - doktor znanosti te, što je najvažnije, nema mrlje u političkom životu. Uz to, ima i snažnu potporu europskih pučana u čijim krugovima je cijenjen i često pozivan gost. "Kao bivši veleposlanik u Berlinu visoko kotira u njemačkim krugovima kojima upravlja kancelarka Angela Merkel", rekao nam je visokopozicionirani izvor iz HDZ-a.

Šuker: Svatko mora odgovarati za svoje postupke

'Logična stvar je da u svakom poslu, pa i u politici ako postoji odgovornost, svaka osoba mora odgovarati za svoje poteze, pa tako i predsjednik stranke', rekao je Ivan Šuker saborski zastupnik HDZ-a na pitanje o Tomislavu Karamarku, predsjedniku te stranke.

'Danas će o svemu pa i predsjedniku stranke raspravljati sva stranačka tijela. Vjerujem da će se donijeti dobra odluka za narod i stranku. Stranačka tijela su već sada pokazala da se trebaju napraviti promjene. Što prije krenemo novim putem bit će bolje', rekla je Josipa Rimac na upit što će biti danas s Karamarkom, prije nego je otkazano Predsjedništvo.

Tolušić i Butković: Na Predsjedništvo dolazimo sa svojim glavama

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić izjavio je u ponedjeljak, uoči odgoađanja sjednice, da na sjednicu Predsjedništva HDZ-a dolazi "sa svojom glavom" i da će tako i nastupiti, a s njim se složio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Na pitanje podržavaju li i stoje li i dalje iza predsjednika stranke Tomislava Karamarka, Butković je nakon konferencije za novinare u povodu raspisivanja najtečaja za izvođenje radova na gradnji Pelješkog mosta rekao da će više o tome moći reći nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a koja se trebala održati danas u 18 sati.

"Doći ćemo sa svojim glavama na Predsjedništvo", rekao je potom Tolušić, a Butković dodao da "podržava Tomu", objasnivši da pritom misli na ministra Tolušića.

Tolušić je u subotu medijima izjavio da "Karamarko mora otići" jer nije uspio u preslagivanju nove Vlade. Karamarku smo dali povjerenje da presloži većinu i sastavi novu Vladu, u tome nije uspio i sada treba podnijeti ostavku, rekao je Tolušić.
 

Na sastanku o Karamarku

Sastanak Predsjedništva HDZ-a trebao je početi danas popodne u 18 sati,  službenoje  priopćenjem potvrdio glasonogovnik HDZ-a Ivan Jabuka. Na Predsjedništvu se, kako smo doznali na terenu, trebala tražiti ostavka Tomislava Karamarka. Ukoliko Karamarko ne ponudi ostavku, njegovi stranački kolege će ga rušiti.

Podsjetimo, nakon što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko srušio Vladu u kojoj je bio potpredsjednik te predložio mandatara za sastav nove Vlade - Zdravka Marića, nije uspio prikupiti dovoljan broj zastupnika koji će poduprijeti ideju o preslagivanju Vlade s novim mandatarom.

Stoga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nakon provedenih konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka apelirala na predsjednika Sabora Željka Reinera da raspusti parlament. Osim nje, i sami sabroski zastupnici prikupili su gotovo 90 potpisa za samoraspuštanje.

To je dovelo Domoljubnu koaliciju predvođenu HDZ-om koja ima najviše zastupnika u Saboru, u poziciju da razmisli o daljnim potezima. Iako je Karamarko inzistirao na tome da ima ili će imati podršku većine zastupnika u Saboru, broj potpisa dostavljen Reineru govori suprotno. Unatoč tome, Karamarko i dalje uvjerava da će prikupiti većinu.

Zbog toga sve su glasniji zahtjevi i u samim redovima HDZ-a da Karamarko odstupi s mjesta predsjednika te stranke.

Odmah po konzultacijama s predsjednicom Karamrko je medijima kazao kako mora razgovarati s pojedinim zastupnicima, a da 'nekakva nagovaranja traju danima, što posredna, što neposredna, ali od toga nema ništa', rekao je Miroslav Šimić, predsjednik kluba zastupnika Mosta.

Danas je tehnički ministar Tomislav Panenić pak rekao da tijekom vikenda nije bilo kontakata između Mosta i HDZ-a.

Sastanak Predsjedništva HDZ-a, kada se održi, trebao bi dati jasniju sliku o tome kako će stranka postupati dalje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene