Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Sandra Benčić o rebalansu proračuna: "Raste sve što uzima novac građana, a propadaju glavne gospodarske djelatnosti"

Aktualno Galerija Sandra Benčić, saborska zastupnica Sandra Benčić, saborska zastupnica Foto: DNEVNIK.hr Sandra Benčić, saborska zastupnica Sandra Benčić, saborska zastupnica Foto: DNEVNIK.hr Sandra Benčić i Barbara Štrbac Sandra Benčić i Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Galerija 1/4 >>
Ministar financija Marko Primorac u Saboru je predstavio rebalans proračuna, a o toj je temi sa Sandrom Benčić razgovarala reporterka Barbara Štrbac.

Ministar financija Marko Primorac u Saboru je predstavio rebalans proračuna za 2023. godinu. Oporba rebalansom nije zadovoljna, a o njemu je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac razgovarala sa saborskom zastupnicom Sandrom Benčić, koja je istaknula da struktura BDP-a nije onakva kakva bi trebala biti da bi građani od njegova rasta imali koristi.

"Ona je osobito zabrinjavajuća. Nama je u drugom kvartalu dodana vrijednost rasla isključivo u financijskom sektoru i to 25 posto. To znači da su rasli prihodi i dobiti banaka, a sve ono što je ključno za ekonomiju jedne zemlje je padalo", rekla je.

"Poljoprivreda je pala 10 posto, pala je prerađivačka industrija, pala je čak i građevina, što je nevjerojatno s obzirom da se premijer Andrej Plenković hvali da je obnova u punom jeku. To sve pokazuje da nam padaju sve ključne gospodarske djelatnosti koje bi trebale držati jednu zemlju, a ono što ekstrahira novac od naših građana nevjerojatno raste", dodala je Benčić.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Beogradu Užas u susjedstvu: Muškarac autom udario ženu, a zatim se vratio i zaletio u kolica s djetetom

To je tako, ustvrdila je, jer banke mogu dizati kamatne stope na kredite, a nisu dizale kamatne stope na štednju.

"Ta je razlika, naravno, njihova čista dobit i ona se vidjela već u drugom kvartalu, kada se i vidi rast od 25 posto. To i Hrvatska narodna banka ističe u svom izvješću. Imamo izrazito nepovoljnu strukturu BDP-a koja govori o potrebi velikih reformskih zahvata u čitavom gospodarstva", napomenula je.

Pročitajte i ovo Najnovija vijest Uzbuna diljem zemlje VIDEO Panika u Francuskoj: Zbog dojave o bombama evakuirane brojne zračne luke

Međutim, Benčić je istaknula da u rebalansu proračuna nema ni traga reformama.

"Nema ni onih ključnih reformi poput reformi zdravstvenog sustava, socijalne skrbi, obrazovanja. Evidentno je da država nastavlja s regresivnom poreznom politikom. Naša stopa PDV-a je druga najveća u Europskoj uniji, a prihodi od PDV-a su zbog inflacije enormno rasle", rekla je.

"Prihod država je rasta puno više od iznosa troška Vladinih mjera, a država je najveći dobitnik ove inflacije, dok su građani najveći gubitnici", ustvrdila je.

Usprkos primjedbama, Benčić je na kraju razgovora zaključila da vladajuća većina sigurno neće prihvatiti niti jedan amandman oporbe.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene