Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je vladao

Sanaderova 'desetka': Visoko letio, nisko pao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije nego što je naprasno otišao, Ivo Sanader bio je najmoćniji čovjek države. Samo jednim telefonskim pozivom rješavao je sve. Postavljao, smjenjivao, dijelio i sve tako šest godina, a sada je jasno, otišao je da bi se vratio, no u tome nije uspio. Donosimo priču o osobi koja je obilježila 6 godina u Hrvatskoj i 10 u HDZ-u.

Još prije šest mjeseci pobjegao je, zemlju ostavio pred bankrotom, suradnike izbezumljene i mislio je da je to njegov novi početak, a ako je birao dan povratka, dobar datum nije izabrao. Na desetu obljetnicu HDZ-ova pada, on je želio tu stranku vratiti, kako kaže, na put stare slave. Svima je poželio sretnu Novu godinu, no njemu nije dobro počela. Izbrisan je i sada je ništa, a do prije godinu dana bio je nešto. Magazin Provjereno vam donosi razloge zašto.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dan obitelji - 1 kakva ljubav Što čini obitelj? Mama, tata, djeca... samo zajednička krv i geni? E, pa ne! Provjereno - Ante - 4 donosi Provjereno Obitelj malenog Ante bori se s bešćutnim sustavom: "Dijete nema ruke, ali kažu da je to privremeno"

>> Sanader tražio savjete odvjetnika za gospodarski kriminal

Sanader je deset godina bio na čelu HDZ-a, odnio je dvije pobjede na parlamentarnim izborima i to mu ipak nitko ne može oduzeti. Uvijek je volio vladati tako da sve iznenadi, a njegova izjava da se povlači iz politike, uistinu je sve iznenadila. 'Donio sam odluku da se povlačim', izjavio je Sanader na izvanredno sazvanoj pressici, usred ljeta prošle godine, no razloge za to, nikad javnosti nije otkrio. 'Rekao sam razloge, neću se svađati, hvala vam lijepo na suradnji', rekao je tada Sanader. Građani su bili bijesni, smatrali su ga kukavicom, no on je sve ignorirao i živio je u svom svjetu.

'Bit će sjajna premijerka'

Čini se i da danas živi u svom svijetu, uvjeren da ga netko čeka, da je bitan, da se bez njega ne može i da o nečemu odlučuje. 'Ne može se dogoditi rascjep dok sam ja tu', kaže on, no niti se rascjep dogodio, niti je on više tu. Ipak, slika govori više od riječi, a Jadranka Kosor, koja je stalno bila uz njega i nerazdvojna, sada to više nije, oni ne postoje jedno za drugoga. 'Bit će sjajna premijerka', govorio je u trenutku odlaska s političke scene Sanader. No zapravo on je želio da ona bude sjajna lutka na koncu, a on da povlači sve konce. Zapravo je čekao trenutak njezina posrtaja i svog velikog povratka, ali ju je podcijenio, a sebe precijenio. Želio je iz sjene vući sve poteze.

Iza njega su dva desetljeća politike, prvo iz drugog reda, a posljednjih deset godina bio je u prvom redu i vukao sve konce. Posljednja parlamentarna pobjeda donijela je strah od povratka starog HDZ-a iz 90-ih godine prošlog stoljeća, a Sanader je na sebe preuzeo 'umivanje' stranke, jer geste su bile važne, kao i dokazivanje u Europi. Sanader je u Europi uživao i tamo se osjećao sigurno, to je bio njegov bijeg od hrvatskih problema. Bio je zapravo hvalisavac i isticao je kako se s europskim koelgama dopisuje SMS-om. Naciji je uvijek ostavljao dojam da je ravnopravan s europskim kolegama i na svakom koraku je to želio pokazati. Svi ti pučani na kraju su više koristili njemu, nego Hrvatskoj. Na vlasti se trebalo svidjeti njima, ali se i odreći nekih stvari te dok je on oporbi je grmio sa splitske Rive, kako je Gotovina bio vitez, na vlasti je to ispalo malo drugačije.

Vladavina korupcije, kriminala i nemorala

Kao premijer doživio je i prijetnje, primjerice Petračev 'smranader', a državu su pod njegovim mandatom potresla premlaćivanja novinara, zastrašivanja, ali i mnogo gore, ubojstva u središtu grada. Sve su institucije dobile jasan nalog obračunati se s organiziranim kriminalom
pa i do toga tko ide kamo s njim. Suradnika se bez problema rješavao te su uglavnom, za svaki problem padali su drugi, ili bili odgovorni. On se nikada politički ni za što nije smatrao odgovornim. 'Nikada nisam bježao pred problemima i izazovima', govorio je. Bio je zapravo populist i želio se svidjeti svakome. Cijena nije bila u pitanju, jer bio je to njegov stil, gdje za sve dobro on pobire zasluge, a za loše krivi su drugi. Problem je samo što su drugi na to pristajali šest godina. Probleme nikada nije želio prvi priopćiti i dok je zemlja bila u krizi, on se mučio to izgovoriti.

Ekonomijom se nije želio baviti, niti je razumio pa ni što je vanjski dug. 'Ako se zaduzujemo vani, ili u kući, razlika je jer ono vani ubraja se u vanjski dug', njegov je komentar na temu vanjskog duga. Tvrdoglavo je branio neobranjive stvari, poput Pelješkog mosta, naglasivši kako se od tog projekta neće odustajati, već proširiti infrastrukturne poslove. Bahatost je obilježila njegov mandat, no istine radi, oni koji ga danas pokapaju, na početku su mu pljeskali. Bio je to odlučni Sanader, a danas ga zovu bahatim. Protivnike iz oporbe stalno je podcjenjivao. 'U nas se to kaže kad malo djete zna, piškit ću, kakit ću, nema jasnog programa i osobe koja bi ga vodila', govorio je Sanader o oporbi.

Tko visoko leti...

Korupcija je bila drugo ime za njegovu vladavinu, a on je tražio odlučnu akciju, no počnimo redom i na osobnoj razini bivšeg premijera Sanadera. Nikad nije pojasnio odakle mu i kolio je platio kolekciju satova, koji koštaju nekoliko desetaka tisuća eura, a odrastao je u skromnim uvjetima. Želio je letjeti visoko i letio je, kuća u središtu grada, vikendica, stan u Splitu te vrijedna kolecija slika, a nemojmo zaboraviti i Renault star 42 godine. Javnost mu nikada nije vjerovala da je sve stekao legalno, a on se pozivao na bogatu obitelj.

U najvećoj krizi za zemlju je naručio luksuzni BMW, čijia je cijena bila prava sitnica, samo nekoliko milijuna kuna. Dok građane poziva na odricanje, nema potrebu pojasniti zašto je to kupio. 'Oko BMW-a obratite se Branimiru Bibiću Mosoru, on je moj glasnogovorik u tom slučaju', tada je rekao bivši premijer. Po zakonu se, kaže, može vratiti u Sabor 15. siječnja i navodi kako razmišlja o toj opciji. Valja pričekati i vidjeti hoće li se na taj potez i odlučiti.

Sve događaje tijekom izbornog dana, Izvanredne Vijesti, izlazne ankete Nove TV u 19 sati, kao i službene rezultate pratite cijeli dan i na portalu Dnevnik.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene