Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader Dodiku: 'Morao bi znati kako se ponaša kad se dođe u goste'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski državni vrh i danas je oštro osudio izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika koji je rekao da je Hrvatska nastala na najvećem etničkom čišćenju nakon Drugog svjetskog rata.

I dok predsjednik Mesić očekuje reakciju međunarodne zajednice u BIH, premijer Sanader najavio je razgovor s koalicijskim partnerom Miloradom Pupovcem, koji je Dodika i pozvao u Hrvatsku. Planirani posjet Banjaluci krajem tjedna premijer ipak neće odgoditi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić: 'Jeremićeve izjave mogu štetiti samo Srbiji' Slika nije dostupna Mesić: Milanović je trebao čestitati Sanaderu

Organizator skupa Milorad Pupovac u telefonskom je razgovoru samo kratko rekao kako će uže predsjedništvo Srpskog narodnog vijeća o tome sutra donijeti stav.

Susret premijera Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Mesića prekjučer na Srpskom narodnom vijeću kamere nisu uspjele snimiti - tek leđa zaštitara. No, nakon skupa počela je prava paljba. Najnoviju Dodikovu Mesiću da bolje šuti jer je Hrvatska nastala na etničkom čišćenju, predsjednik je nazvao bezobrazlukom i nastavkom Miloševićeve politike.

'Pozivati u Hrvatskoj Srbe da ako im nije dobro odu ne u Bosnu i Hercegovinu, jer Dodik se jako čuva da izusti riječ BIH, već u Republiku Srpsku, to je više od provokacije, rekao je Stjepan Mesić.

Zato će drugi Milorad, organizator skupa i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, ovih dana na razgovor kod svog koalicijskog partnera.

'Pozivajući Srbe iz Hrvatske u Republiku Srpsku Dodik se vraća u devedesete Miloševićevoj politici', kaže premijer. Iako govori neistinu još uvijek nije zabrazdio toliko da u Hrvatskoj postane "persona non grata".

'Morao bi znati da kad dođe negdje u goste mora se ponašati kako se to i očekuje do gosta. A to je barem da poštuje istinu, rekao je Ivo Sanader.

Dodik ne razumije o čemu se radi ili namjerno plasira ovakve poruke, dodaje predsjednik, čudeći se što se uopće pojavio na skupu. Ne vjeruje da će se sada pogoršati odnosi Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

>> Mesić: Pozivati Srbe na povratak u RS više je nego provokacija

>> Dodik: Mesiću je bolje da šuti; Mesić: On je bezobrazan, što on nama dolazi dijeliti lekcije

>> BiH mediji: Dodik u Zagrebu promovirao RS, Mesić odlučno odgovorio

>> Silajdžić: 'Dodik ruši ugled BiH'

>> Sanader: 'Dodik se vraća Miloševićevoj politici'

'Ovisit će o tome kakvo će biti usmjerenje daljnje u Srbiji, žele li oni u izolaciju ili žele europski put', rekao je Stjepan Mesić.

Slučajno ili ne, skandalozne Dodikove izjave i nekoliko dana prije Jeremićeve pale su baš u vrijeme početka sudskog procesa u kojem se Srbija tereti za genocid u Hrvatskoj, koji negira. 

Sarajevo: Dodik izjavio kako stoji iza svake svoje izjave u Zagrebu

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak osudio je izjave premijera Republike Srpske Milorada Dodika tijekom boravka u Zagrebu, no sam Dodik istodobno je kazao kako stoji iza svega što je tamo rekao te je ponovno uputio uvrede na račun hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

'Stojim iza svega što sam tamo rekao', kazao je Dodik u Banjoj Luci komentirajući lavinu optužbi što je uslijedila nakon njegovih izjava o 'državnosti RS' kao i o tome da je u Hrvatskoj počinjeno najveće entičko čišćenje.

Aludirajući na komentare predsjednika Mesića, Dodik je rekao kako 'nema što moralizirati onaj koji je govorio kako ide u Beograd da bi rušio Jugoslaviju'.

'Ne znam što je tu narušavanje ustavnog poretka. U svakom slučaju Republiku Srpsku doživljavam upravo onako kako sam to rekao u Zagrebu. Ako nekome to trebam ponoviti, ja sam spreman to govoriti kao papagaj', kazao je Dodik.

U pisanoj izjavi objavljenoj u Sarajevu u povodu Dodikovih provokativnih istupa, visoki predstavnik Lajčak istaknuo je kako je 'nacionalistička i protudržavna retorika štetna i bespredmetna jer ugrožava europski put BiH'.

'Posljednji istupi premijera RS Milorada Dodika u Zagrebu predstavljaju izravnu potvrdu njegova suštinskog nerazumijevanja europskih vrijednosti kao što su dobrosusjedski odnosi i međunacionalna tolerancija', stoji u Lajčakovoj izjavi u kojoj se dodaje kako se time stvara ozračje nepovjerenja u cijeloj regiji.

Stavljajući Dodikove istupe u kontekst predizborne kampanje, Lajčak je upozorio kako je korištenje nacionalističke platforme u te svrhe štetno jer dovodi u pitanje stabilnost i napredak cijele zemlje. Sve dok takvo stanje traje, neće biti uvjeta za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH, istaknuo je Lajčak uz upozorenje kako se 'neće ustručavati reagirati ukoliko ocijeni da je granica podnošljivosti prijeđena'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene