Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodik: Mesiću je bolje da šuti; Mesić: On je bezobrazan, što on nama dolazi dijeliti lekcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u nedjelju je odbacio tvrdnje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da je RS nastala na etničkom čišćenju.

Dodik je poručio kako je Mesiću "bolje da o tome šuti" jer je Hrvatska nastala na najvećem etničkom čišćenju počinjenom nakon Drugog svjetskog rata, objavila je agencija SRNA i Radiotelevizija Republike Srpske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Mesić ne može sakriti mržnu prema Srbima' Dodik: Referendum neće biti protiv Daytona Slika nije dostupna Ured predsjednika Mesića 'Poslano radikalno upozorenje o politici Dodika'

Dodik je reagirao izjavu hrvatskog predsjednika koji je, komentirajući skupštinu Srpskoga narodnog vijeća, rekao kako od Beograda očekuje da Srbima u BiH jasno kaže da im je domovina Bosna i Hercegovina, glavni grad Sarajevo te da ondje trebaju kreirati svoju politiku. "Kad Beograd bude slao takve poruke, neće biti političkih iluzionista koji kažu, a to navodno tvrdi i Milorad Dodik, da je konstanta Republika Srpska, koje nije bilo do ovog rata i nastala je na etničkom čišćenju, a da Bosne i Hercegovine, koja je uvijek postojala" može biti, ali i ne mora, rekao je Mesić.

"Mesić predsjednik Hrvatske i ne bi trebao brinuti o vanjskoj politici Beograda prema Srbima u BiH niti se baviti Republikom Srpskom na način na koji se bavi", objavio je RTRS na svojoj internetskoj stranici .

Prema Dodikovim riječima, "Mesić će imati pravo drugima držati lekcije kada Hrvatska vrati sva prava svim Srbima koji su obespravljeni u Hrvatskoj i kada procesuira sve odgovorne za ratne zločine počinjene nad Srbima". "Do tada bolje mu (Mesiću) je da o tomu šuti", rekao je Dodik. Naglasio je kako Mesić izjavom da je RS nastala na etničkom čišćenje, "pokušava zamazati oči domaćoj i svjetskoj javnosti kojoj je dobro poznato da je Hrvatska nastala na najvećem etničkom čišćenju počinjenom nakon Drugog svjetskog rata".

Komentirajući Mesićevu izjavu da su promjene granica država "iluzija", Dodik je zaključio kako je to "moraliziranje nakon činjenice da je Hrvatska priznala Kosovo".

Predsjednik Mesić: Dodikove izjave bezobrazne

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić - komentirajući danas u Orahovici izjave predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika na jučerašnjoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu te njegove današnje izjave za medije Republike Srpske - istaknuo je kako su "Dodikove izjave, najjednostavnije rečeno, bezobrazne".

"Dolazi nam u Hrvatsku dijeliti lekcije i pozivati sve Srbe, kojima nije dobro da dođu živjeti u Republiku Srpsku, pa to je jednostavno bezobrazluk. Bolje bi mu bilo da pozove protjerane Bošnjake i Hrvate da se vrate živjeti odakle su prognani, jer Dodik jako dobro zna da je Republika Srpska nastala na etničkom čišćenju", rekao je Mesić u Orahovici, gdje je otvorio folklornu smotru u sklopu 40. turističko-zabavne priredbe "Orahovačko proljeće".

Hrvatski predsjednik Mesić također je rekao kako od Srpskog narodnog vijeća (SNV) očekuje da se ogradi od Dodikovih izjava, koji je danas, uz ostalo, izjavio kako je Republika Hrvatska "nastala na najvećem etničkom čišćenju počinjenom nakon Drugog svjetkog rata".

Predsjednik Mesić danas se u Orahovici uoči otvaranja folklorne smotre sastao i s vodstvom Grada Orahovice koje ga je upoznalo s aktualnim i planiranim investicijama u gradu.

Današnjom folklornom smotrom, koja je okupila 15 kulturno-umjetničkih društava iz Slavonije, Baranje i Zagorja, završilo je ovogodišnje "Orahovačko proljeće", a koje se ove godine održavalo pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene