Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH mediji: Dodik u Zagrebu promovirao RS, Mesić odlučno odgovorio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik je sudjelovanje na skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) jučer u Zagrebu iskoristio kako bi još jednom promovirao neprihvatljive teze o državnosti svog entiteta i omalovažavao Bosnu i Hercegovinu, a hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zbog toga je s pravom reagirao i upozorio ga kako je njegova zemlja BiH te da entitet nije i ne može biti država, prenose sarajevski dnevni listovi.

Opisujući istup premijera RS u Zagrebu kao svojevrsni skandal, "Oslobođenje" na naslovnici piše kako je Dodik u Zagrebu pokušao predstaviti RS kao državu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Test uoči lipnja" Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo... Milorad Dodik U ulozi optuženika Poznat datum kada će se Dodik pojaviti na Sudu BiH, odvjetnik poručio: "Ne očekujemo pošteno suđenje"

Posebice je naveden dio Dodikova istupa u kojemu on govori kako RS osjeća kao državu, a BiH smatra tvorevinom nametnutom Srbima.

List upućuje i kritiku organizatorima skupštine SNV-a zbog njihova odnosa prema Dodiku. "Činjenica da se predstavnika jednog od entiteta Bosne i Hercegovine u središtu Zagreba na skupu tretiralo kao državnika, više nego slikovito govori o karakteru tog skupa", ističe list, ilustrirajući to načinom na koji je Dodika predstavio Milorad Pupovac kao i "frenetičnim pljeskom" koji je dobio od publike. 

>> Dodik glavna zvijezda SNV-a

Pojašnjavajući kako predsjednik Mesić nije bio u prilici čuti Dodikove provokacije jer je prije toga napustio dvoranu, "Oslobođenje" prenosi naknadni komentar hrvatskog predsjednika kako je krajnje vrijeme da Srbi u BiH shvate da je njihov glavni grad Sarajevo kao i da je BiH njihova država.

"Dnevni avaz" ističe pak kako je predsjednik Mesić "održao lekciju Dodiku" kada je za govornicom skupštine SNV-a poručio kako oni koji još misle mijenjati granice u Europi na te iluzije mogu zaboraviti.

Dodiku sklone banjalučke "Nezavisne novine" u cijelosti su prešutjele izjave predsjednika Mesića na račun izjava premijera RS.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene