Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O aferi Fimi medija

Sanader nekadašnje kolege i prijatelje nazvao kriminalcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imam najbolje odvjetnike u Hrvatskoj i najbolje argumente. Idem s punim samopouzdanjem na suđenje i uz pomoć svoje obrane dokazat ću hrvatskoj javnosti da su sve optužbe namještene i da je sve ovo sto se događa u posljednje dvije godine politički motivirano, kazao je Ivo Sanader

U 9.30 sati čitanjem optužnice na zagrebačkom Županijskom sudu započet će suđenje za Fimi mediju. USKOK bivšeg premijera tereti za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i punjenje crnih fondova HDZ-a te za stjecanje nepripadne imovinske koristi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Fimi media Šeks na sudu za sve krivi Jarnjaka: "Teretio je i mene i stranku da bi sa sebe skinuo bilo kakvu odgovornost" Slika nije dostupna Fimi medija Čitanjem dokumentacije nastavilo se suđenje Ivi Sanaderu

Komentirajući početak suđenja Sanader je spomenuo da je njegov braniteljski tim dobro pregledao dokumentaciju, a obrusio se na ostale okrivljenike koji su priznali namještanje poslova za Fimi mediju Nevenke Jurak i zatim kazali da im je to naredio Sanader .

Svoje nekadašnje kolege i prijatelj bivši premijer nazvao je kriminalcima. Vrlo je jasno da se to odnosilo na Mladena Barišića, Nevenku Jurak i Branku Pavošević koji su se izjasnili krivima. Podsjetimo, Fimi medija jedna je od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj gdje se prvi put na optuženičkoj klupi našla i jedna stranka - HDZ.

>> Sanader u pauzi suđenja popio kavu s Lukom Bebićem

Ivo Sanader, Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević, Nevenka Jurak, Anita Lončar-Papeš, Bojan Dimić, HDZ i trgovačka društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida optužena su za udruživanje radi počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

Prema optužnici sam Ivo Sanader te Mladen Barišić i Ratko Maček, koji su navodno djelovali po Sanaderovom naređenju, su u ime HDZ-a za stranku prikupljali donacije fizičkih i pravnih osoba.

Na scenu je zatim stupila Branka Pavošević koja je po, stoji u optužnici, Sanaderovu ili Mačekovu naređenju iz knjiga HDZ-a "izostavila" više od 15 milijuna kuna. Novac koji nigdje nije bio evidentiran Pavošević je koristila za plaćanje troškova HDZ-a i isplaćivala ih fizičkim i pravnim osobama među kojima i članovima stranke. Novac je, tvrdi USKOK, isplaćivao i Barišić, a znao je to činiti i Maček.Svojim uigranim načinom poslovanja Sanader i HDZ prema optužnici su si priskrbili više od 46 milijuna kuna, a bivši premijer u svoj je džep navodno spremio barem 15-ak milijuna dok je ostatak od preko 31 milijun kuna pripao HDZ-u.

Kratkih rukava nisu ostale ni Nevenka Jurak koja je utržila više od dva i pol milijuna kuna, stoji u optužnici, Lončar-Papeš u džep je spremila nešto više od dva milijuna kuna dok je Dimić uspio dobiti samo više od milijun i pol kuna. U optužnici USKOK-a također stoji kako je Fimi medija izvukla korist više od 11,5 milijuna kuna, a trgovačko društvo Ani-Lon više od pet i pol tisuća kuna.

Zbog zloporabe položaja i ovlasti u aferi Fimi medija, kojom su državne tvrtke oštetili za više od deset milijuna kuna, Županijsko je državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo tri optužnice protiv nekadašnjih moćnika Hrvatskih autocesta (HAC) Marija Crnjaka, Jurice Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara, a pali su i šef Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo te nekadašnji šef Hrvatskih šuma Darko Beuk.Optužnica je podnijeta i protiv Ivice Kirina.

Gradonačelnika Virovitice tereti se da je kao ministar policije zloporabio oko 8 milijun kuna na način da je posredstvom Fimi medije proračunskim novcem punio crne HDZ-ove fondove. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene